Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Marseille odložili pátranie po preživších: Hrozí zrútenie ďalších budov

V Marseille spadli dve budovy ešte v pondelok. Vyžiadali si niekoľko obetí. Zobraziť galériu (2)
V Marseille spadli dve budovy ešte v pondelok. Vyžiadali si niekoľko obetí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Claude Paris)

MARSEILLE - Záchranné práce na rumovisku po dvoch budovách, ktoré sa zrútili v pondelok v centre juhofrancúzskeho mesta Marseille, boli vo štvrtok z bezpečnostných dôvodov prerušené na najmenej 24 hodín.

Prestávku v pátraní po prípadných preživších alebo telách obetí nariadil Pierre Dartout, prefekt regiónu Provence-Alpes-Côte-d'Azur a Bouches-du-Rhône. Dartout podľa francúzskeho spravodajského portálu 20minutes.fr priznal, že išlo o "ťažké rozhodovanie". Uviedol však, že uprednostnil "opatrné rozobratie" dvoch susedných budov, ktorým tiež hrozí, že sa zrútia. Dodal, že následne bude potrebné preveriť všetky ostatné budovy v tomto bloku budov v centre Marseille.

V Marseille spadli dve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Claude Paris)

Doteraz záchranári spod závalov vytiahli telá šiestich ľudí - štyroch mužov a dvoch žien. Identifikovaných bolo doteraz päť z nich. Úrady predpokladajú, že pod ruinami zrútených budov by sa mohli nachádzať ešte dvaja ľudia. Podľa francúzskych médií je šanca, že sa pod zrútenými budovami ešte nájde niekto živý, čoraz menšia.

Prokurátor mesta Marseille Xavier Tarabeux v stredu podvečer informoval, že príčina zrútenia dvoch budov v ulici Rue d'Aubagne ešte nie je zistená. Pripomenul však, že išlo o domy postavené koncom 18. storočia, ktorých obvodové múry si navzájom slúžili aj ako oporné. Obyvatelia tejto časti Marseille - väčšinou černosi a Arabi - kritizujú samosprávu za nedostatočnú starostlivosť o budovy a ich nevyhovujúci technický stav a dožadujú sa "bývania v dôstojných podmienkach".

Viac o téme: HľadanieOdloženieBudovyPadnutieFrancúzskoMarseille
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu