Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Preteky s časom v Marseille: FOTO Hľadajú nezvestných v troskách, našli už štyri telá

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/AP/Claude Paris)

MARSEILLE - Na štyri sa v utorok večer zvýšil počet obetí kolapsu dvoch budov, ku ktorému došlo v pondelok predpoludním v centre juhofrancúzskeho mesta Marseille. Po telesných pozostatkoch dvoch mužov a jednej ženy záchranári objavili v troskách objektov bezvládne telo ďalšej ženy. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na zdroje prokuratúry.

Na zozname nezvestných osôb je stále niekoľko osôb, úvahy sa v tejto súvislosti pohybujú v rozmedzí od piatich až do ôsmich ľudí. Podľa informácií talianskeho ministerstva zahraničných vecí bola medzi nezvestnými aj občianka tejto krajiny. Naopak, dvaja chodci, ktorých kamery zachytili krátko pred zrútením budov, by mali byť mimo ohrozenia.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner označil záchranu ľudských životov za prioritu. Uviedol, že záchranná operácia na mieste nešťastia v Marseille potrvá ešte niekoľko dní. Záchranári podľa neho pri obhliadke v pondelok našli niekoľko miest, kde by sa mohli nachádzať preživší.

Preteky s časom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Claude Paris)

V snahe zaistiť bezpečnosť záchranárov počas ich pátracej akcie úrady v pondelok nariadili preventívne zbúranie budovy v bezprostrednej blízkosti rumoviska, ktorej už v pondelok hrozilo zrútenie.

Prípad prebrala miestna prokuratúra, ktorá ho vyšetruje pre podozrenie z neúmyselného zabitia a spôsobenia zranení. Úrady sú si totiž "takmer úplne isté", že v jednej z budov sa pred jej zrútením nachádzali ľudia. Podľa očitých svedkov tam boli aj rodiny s deťmi.

Preteky s časom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Claude Paris)

Obe zrútené budovy boli v zlom technickom stave. Jedna bola neobývaná a v druhej úrady v polovici októbra nariadili vysťahovať nájomníkov pre hrozbu prepadnutia sa podlahy v byte na prvom poschodí. Po rekonštrukčných prácach úrady nájomníkom povolili návrat.

Preteky s časom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Claude Paris)

Posledná kontrola v neobývanom dome sa konala 31. októbra, pričom prehliadajúci technici zistili, že v budove sa nezdržiavajú žiadne osoby a je dobre zabezpečená pred vstupom nepovolaných. Táto budova bola zaradená do programu rekonštrukcie bytového fondu, pričom na jej prízemí mali vzniknúť minijasle.

Viac o téme: TroskyMarseilleFransúzskoZútenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu