Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA na rázcestí, v utorok sa rozhodne: Nočná mora pre Trumpa, hrozia mu obrovské problémy

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/Sholten Singer/The Herald-Dispatch via AP)

WASHINGTON - Americkí voliči v utorok rozhodnú o tom, či demokrati ovládnu niektorú z komôr Kongresu Spojených štátov, čím budú môcť republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi skomplikovať zostávajúce dva roky jeho prvého funkčného obdobia.

Prieskumy naznačujú, že by demokrati mohli získať kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, prípadná nízka volebná účasť však bude viac vyhovovať republikánom. Trump sa do poslednej chvíle snaží podporovať republikánskych kandidátov a zmobilizovať svojich priaznivcov kontroverznou témou migrácie.

Američania budú 6. novembra vyberať nielen nové zloženie 435-člennej Snemovne reprezentantov a tretiny stočlenného Senátu, ale tiež guvernérov v 36 štátoch a troch teritóriách, starostu Washingtonu či nových zástupcov v štátnych zákonodarných zboroch. Voličov vo viacerých štátoch čaká aj séria referend, napríklad o legalizácii marihuany či daňových otázkach.

Kľúčový výber do Kongresu

Z pohľadu federálnej politiky je ale kľúčový výber zákonodarcov do Kongresu, pretože práve na Kongres sa Trump spolieha. Bez jeho podpory by bol odkázaný na vyjednávanie s demokratmi a na vládu prostredníctvom exekutívnych nariadení, teda dekrétov. V Snemovni reprezentantov i Senáte teraz dominujú republikáni, čo demokratom neuľahčuje ich opozíciu voči Trumpovej administratíve.

Demokrati sa nadchádzajúce voľby pokúšajú zmeniť na referendum o Trumpovi. Názor na jeho vládu, ktorú sprevádza viacero kontroverzných momentov, totiž rozdeľuje americkú verejnosť. Či sa demokratom podarí voličov presvedčiť, že Trumpovu administratívu je potrebné zablokovať, nie je isté.

Budova Kapitolu vo Washingtone

Budova Kapitolu vo Washingtone
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Scott Applewhite)

Rozhodne účasť

Z prieskumov vyplýva, že pri vyššej volebnej účasti, kedy k urnám prídu aj menej disciplinovaní chudobnejší voliči prikláňajúci sa na stranu demokratov, má Demokratická strana veľkú šancu na ovládnutie Snemovne reprezentantov. Z nižšej účasti naopak budú ťažiť republikáni, ktorí by si tak mohli svoju väčšinu v snemovni udržať. Očakávaná účasť však nahráva demokratom.

V Senáte je však situácia iná. Volebný model portálu RealClearPolitics ukazuje, že republikáni získajú prinajmenšom 50 kresiel a demokrati 44, súboj o zostávajúcich šesť mandátov je potom natoľko tesný, že nie je možné dopredu označiť víťaza.

Ale ani ovládnutie šiestich spomenutých kresiel demokratmi by zablokovanie republikánov priamo neznamenalo, lebo v prípade vyrovnaného hlasovania rozhoduje viceprezident Mike Pence, ktorý je z titulu svojej funkcie predsedom Senátu. Do hlasovania však môže zasahovať len vtedy, keď je výsledok nerozhodný.

Zvýšený tlak a možnosť vyšetrovania

Ovládnutie Kongresu demokratmi by nielen zvýšilo opozičný tlak na Trumpa, ale demokratom by poskytlo aj možnosť spustiť voči prezidentovej administratíve vyšetrovanie, upozornila agentúra Reuters. To by mohlo viesť aj k impeachmentu, teda ústavnej žalobe vedúcej k Trumpovmu odvolaniu.

Niekdajší demokratický viceprezident Spojených štátov Joe Biden, o ktorom sa špekuluje ako o možnom prezidentskom kandidátovi pre voľby v roku 2020, pred pokusom zbaviť Trumpa moci varuje. Biden chce, aby demokrati najskôr počkali na výsledok práce zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý rozpletá kauzu ruského vplyvu na prezidentské voľby a ktorý sa zameral na Trumpov štáb.

Joe Biden

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

Trump stavil na kartu migrácie

Trump, ktorý akúkoľvek spoluprácu s Rusmi dôrazne odmieta, sa v posledných dňoch sústredí na problematiku migrácie. Do USA v posledných dňoch v rámci takzvaných karaván smeruje niekoľko tisíc migrantov zo Strednej Ameriky, ktorí práve pochodujú Mexikom. Prezident tvrdí, že v karaváne sú aj kriminálnici a že snaha migrantov dostať sa cez americkú hranicu je v podstate inváziou.

Americké ministerstvo obrany sa kvôli migrantom rozhodlo tento týždeň vyslať na hranice 5200 vojakov, na čo Trump reagoval tvrdením, že vojakov by nakoniec na hraniciach mohlo byť rozmiestnených až 15.000.

Trump označuje migrantov, ktorí do krajiny prenikajú nelegálne, za zásadné nebezpečenstvo pre Spojené štáty. Tento týždeň oznámil, že zvažuje vydanie dekrétu, ktorý by zablokoval automatické udeľovanie amerického občianstva deťom, ktoré sa narodia cudzincom v USA.

Viac o téme: VoľbyUSATrump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu