Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stretnutie mocných: Erdogan, Putin, Macron a Merkelová vyzvali na politický proces v Sýrii

Recep Tayyip Erdogan, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Emmanuel Macron (Zdroj: Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

ISTANBUL - Lídri Turecka, Ruska, Francúzska a Nemecka sa v sobotu zišli v Istanbule na summite, počas ktorého diskutovali o bezpečnosti, humanitárnej a politickej situácii v Sýrii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, prezidenti Ruska a Francúzska Vladimir Putin a Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová zopakovali svoje výzvy na politický proces podporovaný Organizáciou Spojených národov, ktorý by v krajine ukončil vojnu.

V spoločnom vyhlásení štvorica politikov po summite tiež vyzvala na zvolanie komisie, ktorá by sa mala zísť do konca roka a začala by pracovať na reforme sýrskej ústavy potrebnej k slobodným a spravodlivým voľbám v krajine. Lídri v stanovisku okrem iného vyjadrili aj podporu snahám o sprostredkovanie "bezpečného a dobrovoľného" návratu sýrskych utečencov do vlasti. Zároveň však zamietli "separatistické agendy zamerané na oslabovanie suverenity a územnej integrity Sýrie ako aj národnej bezpečnosti susedných krajín".

Recep Tayyip Erdogan, Angela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

Mierovej dohode však ešte bráni mnoho prekážok, pripomína agentúra AP. Medzi ne patria napríklad aj rozdielne názory na sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, ktorého podporujú Rusko a Irán. Západ ho naopak odsudzuje za to, čo nazýva bezohľadným útokmi na civilistov. Turecko zase podporuje povstalcov, ktorí sa ho snažia zvrhnúť.

Viac o téme: Angela MerkelováTureckoSýriaVladimir PutinIstanbulRecep Tayyip ErdoganEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu