Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA sú vysoko znepokojené: Turecko nainštaluje ruský systém protivzdušnej obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký minister obrany Hulusi Akar uviedol vo štvrtok, že jeho krajina začne inštalovať ruský systém protivzdušnej obrany S-400 v roku 2019.

"Inštalačné práce sa začnú v októbri 2019," povedal Akar pre agentúru Anadolu v Ankare. "V súčasnosti vyberáme personál. Vybraté osoby začnú chodiť od začiatku roku 2019 do Ruska na zácvik," dodal. Turecko potrebuje systém S-400 a dostane ho čo najskôr, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vlani v auguste.

Tento obchod medzi Ankarou a Moskvou znepokojil tureckých spojencov v Severoatlantickej aliancii, obzvlášť USA, pripomína agentúra DPA. S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany - v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov.

Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

Viac o téme: ArmádaRuskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu