Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kráľ a prezident viedli vážnu debatu: So zmiznutým novinárom sa možno stalo čosi príšerné

Recep Tayip  Erdogan
Recep Tayip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a saudskoarabský kráľ Salmán spolu v nedeľu prvýkrát telefonicky hovorili o prípade zmiznutého saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a jeho vyšetrovaní. S odvolaním sa na zdroj z prostredia tureckého prezidenta o tom informovala agentúra Reuters.

Obaja lídri označili za dôležité zriadiť spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude súčasťou vyšetrovania tohto prípadu. Výzvu na transparentné vyšetrenie zmiznutia kritika saudskoarabského režimu a odhalenie pravdy okolo toho, čo sa stalo, vyjadril v nedeľu aj Egypt. Zdôraznil, aby sa tento prípad nezneužil na politické vykorisťovanie Rijádu.

Ministerstvo zahraničných vecí v Káhire dodalo, že vývoj celého prípadu dôkladne sleduje a Rijád v jeho snahe vyriešiť situáciu podporuje. Saudská Arábia sa v súvislosti so zmiznutím Chášukdžího v nedeľu ohradila voči akýmkoľvek hrozbám ekonomickými sankciami či politickému nátlaku. Reagovala na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pohrozil Rijádu prísnym trestom.

Vo vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnila saudskoarabská štátna tlačová agentúra (SPA), úrady varovali, že kráľovstvo bude reagovať na akékoľvek kroky. Chášukdží žil v USA a patril ku kritikom saudskoarabskej vlády. Zmizol takmer pred dvoma týždňami, keď vošiel do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Turecké úrady sa obávajú, že bol zabitý a rozštvrtený. Saudská Arábia obvinenia odmieta, neponúkla však dôkazy o tom, že by novinár konzulát opustil.

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganSalmánDžamál Chášukdži
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu