Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump hovoril s kráľom Salmánom: Pompea okamžite posiela do Saudskej Arábie

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Mary Altaffer)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podľa vlastných slov v pondelok hovoril so saudskoarabským kráľom Salmánom, ktorý vraj poprel, že by vedel čokoľvek o tom, čo sa stalo zmiznutému saudskoarabskému novinárovi Džamálovi Chášukdžímu.

Trump na Twitteri ďalej uviedol, že Salmán mu povedal, že Saudská Arábia sa v úzkej spolupráci s Tureckom pokúša tento prípad objasniť. Americký prezident svoj príspevok na sociálnej sieti zakončil oznámením, že do Saudskej Arábie - na stretnutie s kráľom - "okamžite vysiela" amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Očakáva sa, že Pompeo pocestuje do Rijádu, odkiaľ neskôr zamieri do Turecka, doplnila tlačová agentúra AP.

Americkí zákonodarcovia i samotný Trump pohrozili v súvislosti so zmiznutím novinára prísnymi trestnými opatreniami voči Saudskoarabom, pričom Nemecko, Francúzsko a Británia spoločne vyzvali na "vierohodné vyšetrovanie" prípadu. Saudská Arábia akýkoľvek podiel na zmiznutí Chášukdžího odmieta.

Chášukdží zmizol ešte 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, aby si tam vyzdvihol potrebné doklady pre sobáš s jeho tureckou snúbenicou. Chášukdží žil v Spojených štátoch a patril ku kritikom saudskoarabskej vlády, ktorej sa venoval i vo svojich článkoch pre denník Washington Post. Kritizoval napríklad vojnu v Jemene či nedávny diplomatický spor s Kanadou v súvislosti so zatknutím aktivistov za práva žien.

Viac o téme: Donald TrumpSaudská ArábiaMike PompeoKráľ Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu