Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kavanaugh je blízko zvolenia: Podporili ho dvaja kľúčoví senátori

Nominant amerického prezidenta Donalda Trumpa na doživotnú funkciu sudcu Najvyššieho súdu USA Brett Kavanaugh.
Nominant amerického prezidenta Donalda Trumpa na doživotnú funkciu sudcu Najvyššieho súdu USA Brett Kavanaugh. (Zdroj: SITA/Win McNamee/Pool Photo via AP, File)

WASHINGTON - Brett Kavanaugh, nominant amerického prezidenta Donalda Trumpa na doživotnú funkciu sudcu Najvyššieho súdu USA, si v piatok výrazne posilnil svoje šance na zvolenie po tom, ako dvaja kľúčoví senátori vyhlásili, že jeho obvinenia zo sexuálnych útokov ich neodradia od toho, aby zaňho zahlasovali.

Ak Kavanaugha vo finálnom senátnom hlasovaní, ktoré sa zrejme uskutoční v sobotu, schvália, Trump dosiahne víťazstvo v snahách upevniť dominanciu konzervatívcov na Najvyššom súde a posunúť americkú jurisdikciu viac doprava, informovala v noci na sobotu tlačová agentúra Reuters.

Dvojica kľúčových senátorov - republikánka Susan Collinsová a demokrat Joe Manchin -, všeobecne vnímaní ako "jazýček na váhach", uviedli, že Kavanaugha podporia po týždňoch debát o jeho sexuálnom násilí, ktorého sa mal údajne dopustiť v minulosti, ako aj o jeho charaktere, ktorý sa stal predmetom celonárodnej diskusie.

Ostrý politický súboj sa zmenil na intenzívnu osobnú drámu po tom, ako univerzitná profesorka Christine Blaseyová Fordová obvinila Kavanaugha zo sexuálneho útoku, ktorý sa mal odohrať v roku 1982, keď boli obaja stredoškolskými študentmi v štáte Maryland. Kavanaugha obvinili z obťažovania v 80. rokoch aj ďalšie dve ženy. Nominant však všetky tieto tvrdenia odmietol počas svojej plamennej výpovede pred senátnym výborom.

Ak ho v hlasovaní podporia, Kavanaugh preváži konzervatívnu väčšinu na Najvyššom súde na pomer 5:4 v prípadných legislatívnych súbojoch ohľadom kontroverzných záležitostí vrátane práva na umelé prerušenie tehotenstva, imigrácie či Trumpovho úsilia zakázať transgenderových osobám službu v armáde.

Republikáni majú v Senáte väčšinu v pomere 51:49, pričom s rozhodnutím dvoch zmienených senátorov hlasovať v prospech Kavanaugha sa jeho potvrdenie za sudcu Najvyššieho súdu zdá byť nezvrátiteľné, analyzuje Reuters. Kavanaugh (53) by mohol byť uvedený do úradu už v utorok, keď Najvyšší súd začne svoje ďalšie zasadanie. Predstavitelia Bieleho domu avizovali, že Kavanaugh po svojom zvolení zloží okamžite prísahu a ujme sa funkcie.

Viac o téme: SudcaUSADonald TrumpNajvyšší súdSenátoriBrett Kavanaugh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu