Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Orbánovi zvoní umieračik: Proces konca jeho kariéry sa už začal, tvrdí politológ

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BUDAPEŠŤ - Proces konca kariéry predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána v politickej skupine Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente sa už začal. Povedal to vo štvrtok maďarský politológ Péter Krekó v reakcii na stredajšie schválenie kritickej správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Správu vypracovala odborná komisia zostavená holandskou europoslankyňou z frakcie Zelených Judith Sargentiniovou. Podľa tohto dokumentu existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt. Schválenie správy v EP bolo prvým krokom k začatiu konania voči Maďarsku podľa článku č. 7 Zmluvy o Európskej únii pre porušenie princípov právneho štátu.

Rozhodnutie EP bude mať podľa politológa skôr zahraničnopolitický než vnútropolitický význam. Z vnútropolitického hľadiska neočakáva, že by Orbánova vláda zmenila svoje rozhodnutia. "Domnievam sa, že Stredoeurópsku univerzitu (CEU) zatvoria, opatrenia smerujúce k obmedzeniu nezávislosti justície budú dotiahnuté do konca a takisto to bude aj s reguláciou fungovania občianskych združení. Vláda bude pokračovať v protimigračnej, protisorosovskej a protibruselskej rétorike, ktorá sa masívnym spôsobom objaví aj v budúcoročnej kampani do volieb do Európskeho parlamentu," povedal analytik.

Vláda podľa jeho slov bude ešte viac zdôrazňovať, že tí, ktorí hlasovali v EP za kritickú správu Edith Sargentiniovej, zradili svoju vlasť. Zo zahraničnopolitického hľadiska nejde ani tak o skutočné pozastavenie práva Maďarska hlasovať v Rade EÚ, pretože to je iba veľmi vzdialená možnosť, ktorá je veľmi nepravdepodobná, pretože Poľsko by takéto rozhodnutie určite vetovalo. Zdržanlivo by sa k takémuto kroku stavali aj ďalšie krajiny strednej Európy, pretože by to mohlo vytvoriť nebezpečný precedens aj pre ne, myslí si Krekó.

"Význam stredajšieho hlasovania v EP spočíva v tom, že Orbán sa vzďaľuje od Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS), ako aj od hlavného prúdu európskej politiky. Politici vládnej strany Fidesz už hovoria o tom, že väčšina členov EPP/EĽS je zástancom prisťahovalectva. Domnievam sa, že proces konca Orbánovej kariéry v skupine európskych ľudovcov sa už začal. Nemusí ale k nemu dôjsť ešte pred voľbami do EP. Neodvratne však smeruje k euroskeptickým a ultrapravicovým stranám na európskej politickej palete," dodal politológ.

Ak bude pokračovať pokles popularity EPP/EĽS, ktorá doposiaľ poskytovala Maďarsku akúsi ochranu, tak podľa Krekóa bude mať Maďarsko stále väčší problém presadzovať svoje vlastné záujmy. Prejaví sa to v strednodobom a dlhodobom časovom horizonte napríklad v tom, aké následky budú mať konania voči Maďarsku v korupčných kauzách.

"Sme svedkami toho, čo si musia uvedomiť aj krajiny, ako Česko, Slovensko, Poľsko, Rumunsko, Chorvátsko a ďalšie, že po istom čase na neliberálne a nedemokratické opatrenia hlavný európsky politický prúd zareaguje, a že treba byť na pozore. Orbán mohol byť veľmi úspešný so svojou politikou v uplynulých ôsmich rokoch, môže sa ale stať, že na medzinárodnej scéne sa dostane do nežiaducej situácie. Poľská vláda má podobné skúsenosti a nesmieme zabúdať, že napríklad slovenský premiér Peter Pellegrini na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom načrtol možnosť sprísnenia regulácie činnosti občianskych organizácií v SR. Z tohto hľadiska musia štáty strednej a východnej Európy zvážiť, či sa im vyplatí priniesť takúto veľkú medzinárodnú obeť pre neveľmi výrazný vnútropolitický prospech," zdôraznil.

K otázke vzťahov Maďarska s ďalšími členskými krajinám EÚ politológ povedal, že k zmenám dôjde vo vzťahoch s Nemeckom, pretože väčšina poslancov konzervatívnej únie CDU/CSU podporila kritickú správu o Maďarsku. Ďalej sa zhoršia vzťahy s Rakúskom, kde kancelára Sebastiana Kurza považujú Orbán a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó za svojho veľkého priateľa, napriek tomu Rakúšania zahlasovali za možnosť začatia konania voči Maďarsku.

"Bude to mať zrejme vplyv na dvojstranné vzťahy Maďarska s týmito krajinami. V prípade Nemecka ale zrejme vzťahy zostanú mocensky pragmatické, uprednostňujúce ekonomické záujmy. A to až dovtedy, kým obchodné vzťahy budú v poriadku. Vzťahy s uvedenými krajinami, o ktorých si maďarská vláda myslela, že sú ďaleko lepšie, sa síce zrazu radikálne nezhoršia, ale budú určite ťažkopádnejšie," uzavrel Krekó.

Viac o téme: MaďarskoEurópsky parlamentViktor OrbánEurópska ľudová strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu