Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

A je z neho Francúz! Migrant, ktorý zachránil dieťa na balkóne, dostal štátne občianstvo

Migrant, ktorí zachránil dieťa padajúce z balkóna dostal francúzske občianstvo.
Migrant, ktorí zachránil dieťa padajúce z balkóna dostal francúzske občianstvo. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

PARÍŽ - Mladému prisťahovalcovi z Mali, ktorý si získal v máji uznanie riskantnou záchranou dieťaťa z balkóna bytového domu v Paríži, udelili tento týždeň francúzske štátne občianstvo.

V naturalizačnom výnose, ktorý podpísali premiér Édouard Philippe a minister vnútra Gérard Collomb, je konanie 22-ročného Mamoudoua Gassamu hodnotené ako "skutok veľkej odvahy", informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Rozhodnutie o udelení štátneho občianstva Gassamovi bolo v stredu zverejnené vo francúzskom úradnom vestníku. V čase záchrany dieťaťa žil tento imigrant vo Francúzsku ilegálne, už niekoľko dní nato však získal trvalý pobyt, ako aj prísľub prezidenta Emmanuela Macrona, že neskôr sa stane francúzskym občanom. Od začiatku júla vykonáva Gassama civilnú službu u parížskych hasičov.

Gassama sa v máji zhodou okolností ocitol blízko domu, kde sa odohrávala dráma, keď sa dieťa zanechané bez dozoru dostalo na vonkajšiu stranu zábradlia balkóna na štvrtom poschodí. Mladík sa vtedy k dieťaťu urýchlenie vyštveral cez nižšie balkóny.  Videozáznam z tejto akcie, ktorá trvala len zhruba 30 sekúnd, si na internete prezreli milióny ľudí. Gassamu tiež osobne prijal Macron a od používateľov sociálnych sietí si vyslúžil prezývku Spiderman.

Viac o téme: ZáchranaObčianstvoMigrantFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu