Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pán Spiderman, už si nadobro doliezol: Francúzska legenda dostala poriadne po prstoch

Alain Robert v akcii
Alain Robert v akcii (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Francúzskemu builderingovému lezcovi Alainovi Robertovi, prezývanému aj pavúčí muž, zakázal v piatok súd v Londýne liezť na akúkoľvek budovu Británii. K takémuto nariadeniu pristúpil súd po tom, ako 56-ročný Robert vo štvrtok vyliezol bez istenia a bez povolenia na Heron Tower, jednu z najvyšších budov v Londýne. Informovala o tom agentúra AP.

Na 202 metrov vysokú budovu Heron Tower vyliezol Robert vo štvrtok. Polícia uzavrela premávku v okolí budovy a z miesta vykázala divákov. Na lezca zároveň čakala na vrchole budovy, kde ho zatkla za rušenie verejného poriadku.

Robert v piatok predstúpil pred londýnsky súd. V súvislosti s obvinením z rušenia verejného poriadku priznal svoju vinu. Súd mu vymeral 20-týždňový podmienečný trest a pokutu vo výške 5500 libier (6200 eur). Až do odvolania mu zároveň zakázal liezť na akúkoľvek budovu v Británii. Robert vyliezol bez istenia už na viac než 150 budov po celom svete, vďaka čomu je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov. Na svojom konte má najvyššie mrakodrapy i rozličné ikonické budovy. 

V jeho "zbierke" sú také architektonické skvosty ako Empire State Building v New Yorku, Petronas Towers v Kuala Lumpure, Sears Tower v Chicagu, Taipei 101 v Tchaj-peji, ale aj budova Slovenského rozhlasu v Bratislave. Na najvyššiu budovu sveta - Burdž Chalífa v Dubaji - však vyliezol pomocou prísaviek, keďže táto stavba nemá nijaké oporné body. Pred štvrtkovou akciou v Londýne Robert novinárom povedal, že naplno žije, len keď riskuje svoj život. 

Viac o téme: LondýnSpidermanAlain Robert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu