Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Emmanuel Macron má čo vysvetľovať: Kontroverzná fotka s prostredníkom vyvolala pobúrenie

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

PARÍŽ - Fotografia zachytávajúca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ako počas návštevy na ostrove Svätý Martin pózuje s dvoma mladými mužmi, pričom jeden z nich ukazuje prostredník, vyvolala vo Francúzsku pomerne ostrú polemiku. Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1.

Jeden z dvojice mladíkov prednedávnom vyšiel z väzenia, kde si odsedel trest za lúpež. Keď sa Macron oboznámil s jeho osudom, kládol mu na srdce, aby sa polepšil - "už len kvôli svojej matke, ktorá si to nezaslúži". Následne sa prezident s mladíkom a jeho priateľom odfotografoval. Kým Macron sa na snímke usmieva, mladíkov - mimochodom polonahý - priateľ ukazuje prostredník.

Kým pre predsedníčku pravicovej strany Národné združenie (RN - bývalý Národný front) Marine Le Penovú a mnohých ďalších diskutérov na sociálnych sieťach je toto gesto "nemiestne", "neodpustiteľné" a urážkou prezidentského úradu i republiky ako takej, Emmanuel Macron sa snažil incident bagatelizovať, že "išlo o dieťa a deti robia občas nezdobu".

Priblížil pozadie fotografie

Dodal tiež, že po tom, ako vznikla daná fotografia, obaja chlapci pomáhali odniesť telesne postihnuté dievča, ktoré sa chcelo pozdraviť s prezidentom. "Boli schopní urobiť to, lebo som sa na nich díval s dôverou, lebo som ich rešpektoval," vysvetlil Macron. Europe 1 pripomenula, že v apríli tohto roku Macronovi ukázal prostredník aj 61-ročný muž z oblasti Vogézy. Tomuto mužovi hrozilo šesť mesiacov väzenia a pokuta 7500 eur za urážku verejného činiteľa. Aféra sa napokon skončila len súdnou výstrahou.

V júni zasa Macron dôrazne napomenul stredoškoláka, ktorý ho počas návštevy pevnosti Mont-Valérien, kde počas druhej svetovej vojny nacisti popravili viac ako 1000 bojovníkov francúzskeho odboja, oslovil "Manu" a tykal mu. Macron tínedžera vyhrešil, že na oficiálnej slávnosti sa musí správať primerane a jeho oslovovať "pán prezident" alebo "pane"

Viac o téme: FotografiaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu