Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Blízky spolupracovník pápeža Františka: Sexuálne škandály sú 11. septembrom cirkvi

Georg Gänswein
Georg Gänswein (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

RÍM - Arcibiskup Georg Gänswein, ktorý je blízkym spolupracovníkom emeritného pápeža Benedikta XVI. i jeho nástupcu Františka, v utorok vyhlásil, že prípady pohlavného zneužívania páchané duchovnými sú "11. septembrom (katolíckej) cirkvi".

Na prezentácii knihy konzervatívneho amerického autora Roda Drehera v Ríme Gänswein spresnil, že v žiadnom prípade nechce porovnávať sexuálne škandály v cirkvi s približne 3000 obeťami útoku na USA z 11. septembra 2001. Uviedol však, že tieto škandály, ako aj nedávne odhalenia veľkej poroty amerického štátu Pennsylvánia o zneužití vyše 1000 detí kňazmi ukázali, "koľko duší bolo nenávratne a smrteľne zranených kňazmi z katolíckej cirkvi."

Gänswein pripustil, že ešte aj "dnes katolícka cirkev vyzerá byť plná zmätkov o svojom vlastnom 11. septembri, a to aj napriek tomu, že táto (jej) katastrofa nie je spojená s jediným dátumom, ale mnohými dňami a rokmi a nespočetnými obeťami." 

Rod Dreher vyrastal v rodine metodistov, neskôr konvertoval na katolicizmus. Autorsky prispieval do katolíckej tlače a od roku 2002 sa venoval aj odhaľovaniu káuz o pohlavnom zneužívaní detí kňazmi. Dreher vo svojich článkoch často písal, že nejde o problém pedofílie, ale o pohlavné zneužívanie mladistvých uľahčené tajnou a silnou sieťou homosexuálnych kňazov. Tieto kauzy sa v Dreherovom osobnom živote prejavili krízou viery a on sa rozhodol pre konverziu k východnému kresťanstvu.

Viac o téme: Georg Gänswein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu