Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecká novinárka Toluová sa vrátila do vlasti: V Turecku čelí obvineniam z terorizmu

Mešale Toluová
Mešale Toluová (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecká novinárka Mešale Toluová, ktorá čelí v Turecku obvineniam súvisiacim s terorizmom, sa vrátila v nedeľu do vlasti po tom, ako turecký súd rozhodol, že môže opustiť krajinu.

Agentúra DPA informovala, že pristála na letisku v Stuttgarte. Tam sa na tlačovej konferencii vyjadrila, že sa len čiastočne teší z toho, že je späť v Nemecku po celých mesiacoch strávených v tureckom väzení. "Naozaj som sa netešila z toho, že odchádzam, lebo viem, že sa nič nezmenilo v krajine, kde som bola uväznená," uviedla a dodala, že chce aj naďalej bojovať za ľudí, ktorí sú v Turecku väznení z politických príčin.

Tridsaťtriročná novinárka čelí obvineniam zo šírenia teroristickej propagandy a tiež členstva v zakázanej teroristickej organizácii - Marxisticko-leninskej komunistickej strane (MLKP). Ona obvinenia odmieta. Narodila sa v nemeckom meste Ulm a má nemecké občianstvo. Pôsobila ako novinárka a prekladateľka ľavicovo orientovanej tureckej tlačovej agentúry ETHA, pričom 30. apríla 2017 ju zadržali v jej istanbulskom byte.

Z vyšetrovacej väzby ju prepustili vlani v decembri, avšak zakázali jej opustiť krajinu. Až nedávno súd zákaz vycestovania zrušil. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas nazval toto rozhodnutie "krokom k zlepšeniu našich vzťahov s Tureckom".

Viac o téme: TerorizmusObvineniaNemeckoTureckoMešale Toluová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu