Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európska únia priznáva: Gréci ešte necítia zlepšenie po skončení núdzovej pomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: glob.sk)

ATÉNY - Európska únia privítala ukončenie programu núdzovej pomoci Grécku a označila to za začiatok novej éry. Uznáva však, že mnohí Gréci nepocítia okamžité zlepšenie.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici v pondelok povedal, že si je "vedomý toho, že všetci ľudia pravdepodobne zatiaľ necítia veľké zlepšenie svojej situácie, ak vôbec nejaké cítia." Spomenul "dôchodcov, ktorým sa znížili penzie. Pracujúcich, ktorí stratili svoje zamestnanie. Rodiny, ktoré stratili svoje domy. Rodičov, ktorí vidia, že ich deti odchádzajú z krajiny za lepšou budúcnosťou."

Moscovici Grékom povedal, že jeho odkaz je "jednoduchý: Európa bude naďalej pracovať s vami a pre vás." Dodal, že hoci sa počas programov núdzovej pomoci urobili chyby, situácia by bola ešte horšia, ak by nebolo intervencie zo strany európskych partnerov. Celkovo Grécko v uplynulých rokoch dostalo úvery v sume približne 290 mld. eur, vrátane pôžičiek v objeme 256 mld. eur od svojich európskych partnerov.

Program núdzovej pomoci Grécku sa oficiálne skončil po ôsmich rokoch reštriktívnych opatrení výmenou za úvery. Avšak obrovský dlh krajiny zostáva pre Európu finančnou hrozbou. Grécko v súčasnosti celkovo dlhuje 322 mld. eur, čo sa rovná viac ako 180 percentám jeho hrubého domáceho produktu.

Viac o téme: GréckoAtényEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu