Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najväčšia pocta pre padlých českých hrdinov: Povýšenie in memoriam so sprievodom stíhačiek

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

PRAHA - Minister obrany Ľubomír Metnar (ANO) povýšil troch padlých českých vojakov z Afganistanu Martina Marcinu, Kamila Beneša a Patrika Štěpánka in memoriam do hodnosti štábnych práporčíkov.

Ministerstvo obrany to dnes uviedlo na twitteri. Povýšenie ministrovi navrhol náčelník generálneho štábu Aleš Opata. Prvý zástupca náčelníka generálneho štábu Jiří Baloun na tlačovej konferencii povedal, že lietadlo pre telá troch vojakov odletí z Česka dnes večer. Vráti sa v stredu popoludní, nad Českom ho odprevadia stíhacie lietadlá Gripen. Na ruzynskom letisku pristane o 16:15. Návrat pozostatkov do Českej republiky v Prahe bude v tom čase doprevádzať zvuk zvonov katolíckych kostolov a chrámov.
Traja českí vojaci padli v Afganistane v nedeľu pri hliadke niekoľko kilometrov od spojeneckej základne Bagram. Súčasne s nimi boli vážne zranení pri útoku samovražedného atentátnika afganskí a americkí vojaci. Marcin mal hodnosť rotného, ​​Beneš so Štěpánkom boli desiatníci, patrili teda do zboru poddôstojníkov. Nová hodnosť je najvyššou hodnosťou v zbore práporčíka.
 
Stredajší prevoz tiel vojakov bude doprevádzať pietny ceremoniál. "Smútočného aktu sa zúčastnia rodiny padlých vojakov, pán prezident republiky (Miloš Zeman) a najvyšší ústavní a vládni činitelia," povedal Baloun. Prítomní budú aj zástupcovia armády a 42. mechanizovaného práporu z Tábora, kde padlí vojaci slúžili.
 
Po pristátí lietadla budú rakvy s pozostatkami padlých vojakov vynesené na katafalku umiestnené pred nastúpenými jednotkami Čestnej stráže Armády ČR. Hlavný kaplán armády Jaroslav Knichal prednesie smútočné slovo. Nasledovať bude štátna hymna. Smútočný ceremoniál bude ukončený prenesením rakiev k vozidlám. Ceremoniál potrvá asi pol hodiny.
 
Potom kolóna pohrebných vozov, ktorú odprevadí Hradná stráž a Vojenská polícia, prepraví padnutých do Ústrednej vojenskej nemocnice v Střešoviciach. Ľudia budú môcť vzdať vojakom poctu po ceste, ktorá povedie cez Európsku triedu a Víťazné námestie. "Všetky rodiny súhlasili s pohrebmi s vojenskými poctami," uviedol tiež Baloun. Pohreby sa budú konať v miestach, ktoré si určia rodiny padlých vojakov.
 
K ucteniu padlých vojakov sa v stredu napoludnie po celej krajine rozozvučia sirény, v čase pristátia lietadla na pražskej Ruzyni tiež zvony pražských kostolov, uviedlo pražské arcibiskupstvo na twitteri. Pietne miesta na ich pripomienku boli vytvorené napríklad pred budovou generálneho štábu v Prahe alebo v Mokroušiach na Plzeňsku, odkiaľ pochádzal jeden zo zosnulých Patrik Štěpánek.
Viac o téme: PovýšenieAfganistanMartin MarcinKamil BenešPatrik Štěpánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu