Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump vyšiel s pravdou von: Jeho syn chcel od ruskej právničky informácie o Clintonovej

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump priznal, že jeho syn sa v roku 2016 zišiel s ruskou právničkou blízkou Kremľu, aby získal informácie o súperke svojho otca v prezidentských voľbách Hillary Clintonovej. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Trump v nedeľu vo svojom tweete napísal, že šlo o úplne legálne stretnutie. Uviedol tiež, že v danom období nebol informovaný o schôdzke, ktorá sa konala v júni 2016 v Trump Toweri v New Yorku. Dodal, že podobné schôdzky sú v politike bežný jav, a poznamenal, že aj tak "to nikam neviedlo".

 Agentúra AP konštatovala, že tento tweet sa svojím obsahom diametrálne líši od vysvetlenia spred 13 mesiacov, keď Donald Trump ml. tvrdil, že s ruskou právničkou Nataľjou Veseľnickou hovoril najmä o zrušenom programe adopcie ruských detí americkými rodinami. Na spomínanej schôdzke sa zúčastnil aj Trumpov zať Jared Kushner a vtedajší riaditeľ Trumpovho volebného štábu Paul Manafort.

O tejto schôdzke sa hovorilo najmä v súvislosti s možným vplyvom Ruska na posledné americké prezidentské voľby, ktorý je predmetom vyšetrovania tímu osobitného vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera. Rusko tieto podozrenia odmieta. Samotný Trump ich považuje za hon na čarodejnice.

Spomínaný Manafort teraz na súde čelí mnohým obvineniam vrátane prania špinavých peňazí a bankového a daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú vykonával pre bývalého prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol Janukovyč vo februári 2014 zosadený. 

Na Trumpov tweet o schôdzke jeho syna Donalda s ruskou právničkou medzičasom kriticky reagovali demokrati: Adam Schiff z výboru Snemovne reprezentantov pre kontrolu tajných služieb vo svojom tweete Trumpa obvinil, že pred rokom, keď informáciu o schôdzke jeho syna s ruskou právničkou zverejnili médiá, "klamal celú krajinu" o cieli tejto schôdzky. "Teraz hovoríte, že ste o nej neboli vopred informovaný. Nič z toho nie je ani normálne, ani dôveryhodné".

Viac o téme: Donald TrumpHillary ClintonováKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu