Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trumpova hviezda pohasína: Mesto chce škrtnúť jeho meno z Chodníku slávy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

LOS ANGELES - Americký prezident dopláca na jeho kontroverzné názory a politiky. Hviezda z červeného kameňa s Trumpovym menom domu umiestnená na Chodníku slávy, ktorá sa od jej založenia stala niekoľkokrát terčom vandalizmu, by mohla byť vysadená. Rozhodli sa tak predstavitelia mesta Západný Hollywood, ktorí v oficiálnej výzve apelujú na príslušné úrady.

Zelenú na zrušenie Trumpovej hviezdy dali členovia zastupiteľstva mesta Západný Hollywood v pondelok. Hlasovanie o výzve nasledovalo po veľkom počte sťažností a návrhov občanov. Podľa prijatej rezolúcie je hlavnou príčinou spôsob, akým sa prezident Trump vyjadroval na adresu žien už od začiatku jeho úradu v roku 2016. Tým si zaslúžil aj celosvetovú kritiku.

Okrem iného mu vyčítajú krutú prisťahovaleckú politiku, podľa ktorej sú rodičia na americko-mexickej hranici oddeľovaní od svojich detí, a tiež utajovanie informácii ohľadom ruského zasahovania do prezidentských volieb v roku 2016. V návrhu mestskej rady sa tiež spomína kritika jeho odmietavého postoja ku klimatickým zmenám, diskriminácie transrodových osôb v armáde a plánov znížiť financovanie programu boja proti HIV.

Trumpova hviezda pohasína: Mesto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter, Instagram)

Piati členovia zastupiteľstva sa na výzve jednohlasne zhodli. Tá teraz putuje na radnicu mesta Los Angeles, kde sa Chodník slávy nachádza a na Hollywoodsku komoru komercie (Hollywood Chamber of Commerce), ktorá pamiatku spravuje. O výzve odstrániť pamätník z mosadze a červeného liatej dlažby (terazzo), ktorú Trump získal za zásluhy v televíznom priemysle už v roku 2007, by mali rozhodnúť kompetentné úrady.

Hviezda s menom Donalda Trumpa sa stala veľakrát terčom vandalov. Pamätník výrazne zdevastoval páchateľ v júli, kedy krompáčom úplne vysekal terazzové vnútro aj s mosadznými písmenami.

Trumpova hviezda pohasína: Mesto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Reed Saxon)

Šance, že Trumpova hviezda bude skutočne odstránená, sú však mizivé. Vyplýva to z vyjadrenia Lerona Gublera, riaditeľa hollywoodskej komory, ktorý sa na podobnú tému vyjadroval v súvislosti s odstránením hviezdy komika Billa Cosbyho, ktorého obviňujú z desiatok prípadov sexuálneho napadnutia. „Keď je na Chodník slávy umiestnená hviezda, stáva sa súčasťou histórie tejto pamiatky. Kvôli tomu sme nikdy žiadnu z chodníka neodstránili,“ povedal Gubler v roku 2015.

Hollywoodsky Chodník slávy, ktorý je kultúrnou pamiatkou už 40 rokov, podľa vyjadrenia zastupiteľstva ročne navštívi asi 10 miliónov ľudí. Každoročne je zo zhruba 200 mien vybraných 20 až 24 šťastlivcov, ktorým je dopriata česť mať na Chodníku ich meno. K dnešnému dňu sa na uliciach Hollywood Boulevard a Vine Street nájdete cez 2500 hviezd z mosadze a terazza.

Viac o téme: HviezdaDonald TrumpChodník slávy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu