Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruskú právničku spájanú s Trumpom obvinili: Figuruje aj v škandále s praním špinavých peňazí

Natalia Veselnická Zobraziť galériu (4)
Natalia Veselnická (Zdroj: SITA/Yury Martyanov /Kommersant Photo via AP)

WASHINGTON – Ruskú právničku Nataliu Veselnickú obvinili v USA z marenia spravodlivosti. Obhajovala muža, ktorý bol napojený na pranie špinavých peňazí ruskou mafiou. Veselnická sa stala známou po tom, čo sa stretla s volebným tímom Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Prípad, v ktorom je obvinená, nesúvisí s voľbami, ale dokazuje jej väzbu na ruskú vládu.

Známu ruskú právničku Nataliu Veselnickú obvinili v USA z marenia spravodlivosti. Trestného činu sa dopustila v prípade prania špinavých peňazí v roku 2017. V prípade figurovala ako právna zástupkyňa obžalovanej strany a sudcovi poskytla úmyselne zavádzajúce vyjadrenie. Na vyjadrení pracovala priamo Veselnická, napriek tomu, že súdu prezentovala dokument ako výsledok nezávislého vyšetrovania ruských úradov. Podľa vyšetrovacieho spisu vznikol dokument v tajnej spolupráci Veselnickej s vysoko postaveným ruským prokurátorom.

Natalia Veseľnická
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Prípad sa týkal obhajoby ruského podnikateľa Denisa Kacyva, ktorý bol obvinený z prania špinavých peňazí. Po zaplatení takmer šiestich miliónov dolárov (5,2 miliónov eur) bol obvinenia predvlani zbavený.

Zavraždený Magnitskij odhalil obrovský podvod

Kacyva z legalizácie nezákonných príjmov obvinil William Browder, zakladateľ investičného fondu Hermitage Capital, ktorý pôsobí v Rusku. Browder sa stal známy ako iniciátor tzv. Magnitského zákona, ktorý prijal Kongres USA v roku 2012, aby potrestal ruských predstaviteľov, úradníkov, sudcov a policajtov zapletených do porušovania ľudských práv.

Právnik Sergej Magnitskij odhalil obrovský daňový podvod, ktorý legalizoval príjmy ruských zločineckých skupín. Po odhalení schémy bol zatknutý a za záhadných okolností vo väzení zomrel. Kacyv bol zapletený do tohto daňového podvodu, peniaze sa prali v obchode s nehnuteľnosťami v New Yorku.

Ruskú právničku spájanú s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia/VOA)

Podozrivé stretnutie pred voľbami

Veselnická sa v júni 2016 stretla v newyorskej Trump Tower s Donaldom Trumpom mladším, Trumpovým zaťom Jaredom Kushnerom a vtedajším šéfom prezidentskej kampane Paulom Manafortom, ktorí si od schôdzky sľubovali získanie kompromitujúcich informácií o Hillary Clintonovej, demokratickej kandidátke v prezidentských voľbách. Stretnutím sa zaoberá zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller, ktorý skúma údajný ruský vplyv na americké prezidentské voľby.

Trump mladší aj Kuschner neskôr vyhlásili, že stretnutie nič neprinieslo a zdôraznili, že sa nikdy tajne nedohadovali s ruskou stranou na ovplyvnení volieb. Prezident Trump v minulosti niekoľkokrát poprel, že by o stretnutí svojich blízkych s Veselnickou vedel.

Muellerov hovorca sa k aktuálnemu obvineniu Veselnickej odmietol vyjadriť. Toto obvinenie priamo nesúvisí s vyšetrovaním údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb. Podľa agentúry AFP ale obsahuje dôkaz o napojení právničky na ruskú exekutívu.

Podľa agentúry AP Veselnická v súčasnosti žije zrejme v Rusku. Pracovala pre Piotra Kacyva, ktorý je bývalým ruským ministrom dopravy a viceguvernérom pre Moskovskú oblasť a zároveň je otcom obvineného Denisa Kacyva. Veselnická je známa prepojením na Jurija Čajku, ktorý je generálnym prokurátorom v Ruskej federácii a blízkym spolupracovníkom Vladimíra Putina.

Viac o téme: MagnitskijPranie špinavých peňazíVeselnickáRuská mafia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu