Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pekelné horúčavy v Európe prepisujú rekordy: Na dovolenkách ide o život, už traja mŕtvi

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

LISABON - Na niekoľkých miestach Portugalska zaznamenali vo štvrtok lokálne teplotné rekordy, najvyššia bola teplota v centrálnej časti krajiny, kde pri meste Abrantes namerali 45,2 stupňa Celzia.

Varovanie meteorológov pred horúčavami: Až takto pekelne teplo dnes bude na Slovensku

Podobne vysoké teploty (až 45 stupňov) očakávajú dnes okrem Portugalska aj v Španielsku, kde si aktuálne horúčavy vyžiadali dnes už tretiu obeť. Bezprecedentné horúčavy panujú v tomto období aj v ďalších častiach Európy, napríklad v Británii bol minulý mesiac tretím najteplejším v krajine za viac ako sto rokov.

V Portugalsku i Španielsku platí najvyšší stupeň varovania pred horúčavami do nedele, posilnené služby majú zdravotníci aj hasiči. V oboch krajinách by mohol dnes padnúť teplotný rekord. Ten španielsky je zatiaľ z vlaňajšieho júla, kedy v Córdobe namerali 46,9 stupňa.

Pláž La Concha na severe Španielska.
Zobraziť galériu (5)
Pláž La Concha na severe Španielska.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alvaro Barrientos)

Portugalský teplotný rekord je z roku 2003 a činí 47,4 stupňa. Rekord kontinentálnej Európy je podľa Svetovej meteorologickej organizácie z roku 1977, kedy v Aténach namerali 48 stupňov.

V Španielsku namerali vo štvrtok najvyššie teploty na juhu, v Badajoze bolo 44 stupňov a v Seville 42. Aj v Madride sa teploty vyšplhali na 40 stupňov. Od horúčavy si Španieli neodpočinú ani v noci, na niektorých miestach namerali až 37,1 stupňa, ako napríklad na córdobskom letisku.

Pláž pri Barcelone.
Zobraziť galériu (5)
Pláž pri Barcelone.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Ulice sú cez deň vyľudnené na juhu Portugalska, naproti tomu pláže okolo Lisabonu praskajú vo švíkoch. V regióne Algarve na juhu krajiny bojuje asi 400 hasičov s lesným požiarom.

Horúčavy ale zažívajú aj na druhom konci Európy - vo Švédsku. Aj tam hrozí v týchto dňoch zvýšené riziko lesných požiarov, najmä v strednej a južnej časti krajiny, kde registrujú okrem sucha aj silný vietor.

Moskovčania sa ochladzujú vo fontánach.
Zobraziť galériu (5)
Moskovčania sa ochladzujú vo fontánach.  (Zdroj: SITA/)

Neobvyklé teploty panujú tiež v Moskve, kde je síce "len" 30 stupňov, čo je ale sedem stupňov nad priemernou maximálnou teplotou pre toto obdobie. Tamojšia radnica preto pre obyvateľov otvára stovky ochladzovacích miestností, kde si môžu Moskovčania oddýchnuť v klimatizovanom priestore a napiť sa vody a kde im sú k dispozícii zdravotníci.

Viac o téme: RekordTeploLetoPočasieHorúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu