Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia vydali výstrahu: Túto časť Slovenska opäť potrápia horúčavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vo viacerých okresoch na juhozápade Slovenska v pondelok teplota opäť dosiahne 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od 13. do 18 h.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," informujú meteorológovia. Výstraha sa týka okresov Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina a Veľký Krtíš.

Meteorológovia vydali výstrahu: Túto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Noc z nedele na pondelok prerušila sériu ôsmich tropických nocí

V noci z nedele (5.8.) na pondelok bola teplota vzduchu na bratislavskej Kolibe 19,8 stupňa Celzia. Skončila sa tak séria ôsmich tropických nocí, ktorá sa začala 29. júla a počas ktorej teplota neklesla pod 20 stupňov Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom facebookovom profile.

Podľa meteorológov však nejde o najdlhšiu sériu tropických nocí. Tá sa na tejto stanici vyskytla v auguste 2015, kedy teplota pod 20 stupňov Celzia neklesla 12 dní. Druhá najdlhšia séria bola v priebehu toho istého leta, ale o pár dní skôr. Trvala deväť dní.

"Zaujímavé série tropických nocí sa vyskytli tiež v auguste 1992, v júli a auguste 1994, ale tiež napríklad v júli 2010 a v auguste 2017. V uvedených prípadoch išlo na tejto stanici o štvor- až sedemdňové série tropických nocí," doplnili meteorológovia.

Viac o téme: PočasieVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu