Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Horúčavy v Európe si berú svoju daň: V Španielsku majú druhú obeť, Taliansko varuje turistov

Pláž v Barcelone Zobraziť galériu (5)
Pláž v Barcelone (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

MADRID - Pokračujúce teplá, ktoré zasahujú veľkú časť Európy, majú v Španielsku už druhú obeť. V juhošpanielskom regióne Murcia zomrel vo štvrtok 78-ročný muž počas práce na poli. Na juhu Pyrenejského polostrova mali dnes teploty mali podľa meteorológov dosiahnuť až 45 stupňov a cez víkend môžu vzrásť ešte vyššie.

Varovanie meteorológov: Slováci, dajte si pozor! Počasie si pre nás pripravilo víkendové peklo

Nebývalo vysoké teploty panujú v celej Európe od Škandinávie po Grécko, vôbec najviac pritom ukazujú teplomery v Španielsku a Portugalsku. Zatiaľ čo vo štvrtok bolo najteplejšie v juhošpanielskej Andalúzii, v ktorej metropole Seville namerali 41,7 stupňa, dnes sa na najväčšiu horúčavu museli pripraviť ľudia v Extremadure na západe krajiny, kde sa očakávalo viac ako 44 stupňov.

Barcelona
Zobraziť galériu (5)
Barcelona  (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

Podľa denníka El Mundo majú tohtoročné horúčavy už tragickejšiu bilanciu ako tie vlaňajšie, kedy kvôli vysokým teplotám skonal jeden človek. Po robotníkovi, ktorý zomrel pri stavbe diaľnice v Murcii, doplatil na prehriatie organizmu aj poľnohospodár pracujúci v tom istom regióne na svojom poli. Zomrel v nemocnici, kam ho previezli v kritickom stave.

Varovanie pred vysokými teplotami vyhlásili úrady v mnohých ďalších krajinách. V Taliansku napríklad platí aj pre turistami hojne navštevované mestá ako Benátky, Florencia či Miláno. Talianski meteorológovia tiež upozorňujú na zvýšenú koncentráciu prízemného ozónu v ovzduší, ktorá v niektorých mestách prekračuje hranicu 200 mikrogramov na meter kubický, čo sa už považuje za smogový stav.

V Portugalsku padlo už osem teplotných rekordov

V Portugalsku, ktoré zažíva nebývalú vlnu horúčav, padlo vo štvrtok a v piatok na rôznych miestach krajiny už osem teplotných rekordov. Najvyššiu teplotu - 45,2 stupňa Celzia zaznamenali vo štvrtok neďaleko mesta Abrantes, vzdialeného asi 150 kilometrov na severovýchod od metropoly Lisabon, informovali v piatok portugalskí meteorológovia.

Ešte počas piatka sa očakáva na mnohých miestach Portugalska nárast teplôt k 45 stupňom Celzia a najvyššie teploty, až do výšky 47 stupňov Celzia, sa očakávajú v sobotu. Doterajší teplotný rekord v Portugalsku bol 47,4 stupňa Celzia a namerali ho v roku 2003.

Pamplona
Zobraziť galériu (5)
Pamplona  (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

V Maďarsku predĺžili varovanie pred horúčavami

Až do nedeľňajšej polnoci predĺžil maďarský rezort ľudských zdrojov varovanie pre extrémne vysoké teploty, ktoré platí od uplynulej nedele na celom území krajiny. O predĺžení výstrahy informovali už kompetentné župné orgány. Situácia v krajine si zatiaľ žiadne ďalšie opatrenia nevyžaduje.

V komuniké, ktorého obsah sprostredkovala v piatok tlačová agentúra MTI, sa pripomína, že extrémne horúčavy pociťujú aj zdraví ľudia, avšak všetci, ktorí trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale aj skôr narodení a deti, sú vystavení výrazne vyšším rizikám.

Odborníci vyzvali ľudí odpočívajúcich na pobreží vodných plôch, aby sa v rámci možnosti vyhli priamemu pôsobeniu slnka a aby neskákali do vody s rozhorúčeným telom. Na motoristov apelovali, aby sa riadeniu venovali so zvýšenou pozornosťou.

Horúčavy v Európe si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Súčasne pripomenuli význam pitného režimu, vyhýbania sa slnku v poludňajších hodinách a ochrany pokožky prostredníctvom krémov. Celoštátna meteorologická služba vydala na piatok varovanie prvého stupňa pre celé územie krajiny a súčasne upozornila aj na možnosť prietrží mračien na značnej časti maďarského teritória.

Horúčavy si v Južnej Kórei vyžiadali už 35 životov

Najmenej 35 ľudských životov si už vyžiadali extrémne horúčavy, ktoré od 23. júla sužujú Južnú Kóreu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.  Podľa údajov Kórejského centra pre kontrolu chorôb (KCDC) všetky obete, ktoré boli rôzneho veku, zomreli na následky úpalu.Počet obetí letných horúčav je na miestne pomery mimoriadne vysoký. Oproti vlaňajšku je minimálne trojnásobne vyšší, píše DPA. Zdravotné problémy a komplikácie vyvolané vysokými teplotami malo tento rok v Južnej Kórei približne 2800 ľudí. 

Vlna extrémnych horúčav zasiahla Kórejský polostrov v júli po skončení obdobia dažďov. V stredu 1. augusta namerali v Hongčchone na severovýchode Južnej Kórey 41 stupňov Celzia. Ide o najvyššiu zaznamenanú teplotu v krajine od začiatku meraní v roku 1907. Horúčavy sužujú aj susednú Severnú Kóreu. Noviny tamojšej vládnucej komunistickej strany Rodong sinmun označili vysoké teploty za "prírodnú katastrofu". 

Vlna horúčav v Japonsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Daiki Katagiri/Kyodo News)

Viac o téme: PočasieHorúčavyEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu