Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varovanie meteorológov: Slováci, dajte si pozor! Počasie si pre nás pripravilo víkendové peklo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko aj v piatok popoludní potrápia horúčavy. Pre juhozápad i západ Slovenska vydal Slovenský hydrometeorologický ústav opäť výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami. Cez víkend sa treba pripraviť na podobné peklo.

V Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom i časti Trenčianskeho kraja môže od 13.00 do 18.00 h vystúpiť teplota na 35 stupňov Celzia. Horúco bude popoludní aj v ďalších oblastiach prevažnej južnej polovice územia SR, kde môžu namerať 33 až 34 stupňov Celzia. Výstraha pred vysokými teplotami sa netýka iba väčšej časti Žilinského a Prešovského kraja.

Meteorologické výstrahy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Horúce počasie prinesú aj víkendové dni, počas sobotňajšieho popoludnia meteorológovia očakávajú, že k 35 stupňom Celzia sa teplota môže vyšplhať na juhozápade i juhovýchode Slovenska. Výrazne nad 30 stupňov Celzia má byť aj počas nedele.

Varovanie meteorológov: Slováci, dajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Júlové teploty boli väčšinou nadnormálne, rekordy nepadali

Tohtoročný júl bol väčšinou teplotne nadnormálny a zrážkovo na väčšine územia normálny alebo podnormálny. Na sociálnej sieti to konštatuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Uvádza, že odchýlka priemernej mesačnej teploty od normálu z rokov 1981 až 2010 dosiahla +1,1 až +1,7 °C. Len v Kuchyni (okr. Malacky), Hurbanove (okr. Komárno), Rimavskej Sobote a na Chopku bola odchýlka +0,5 až +1,0 °C, čo znamená, že na týchto staniciach bol minulý mesiac teplotne normálny. Priemerná teplota v júli v nížinách dosiahla 21 až 23°C, vo vyššie položených dolinách a kotlinách okolo 17°C.

Najviac tropických dní meteorológovia zaznamenali vo východnej časti Podunajskej nížiny a na juhu stredného Slovenska. Napríklad Dudince (okr. Krupina) mali až 19 dní s teplotou aspoň 30°C. Najmenej tropických dní bolo na východe. Aj keď Michalovce mali 11 tropických dní, Košice ich mali len päť. Najvyššiu júlovú teplotu (35,4°C) namerali 30. júla v Bielom Kostole pri Trnave, najnižšiu 2. júla v obci Mlynky (okr. Spišská Nová Ves), kde bolo 0 °C.

Najviac zrážok spadlo v júli pri prehánkach a búrkach. Za celý mesiac napršalo zväčša 30 až 80 mm, ojedinele aj viac. Napríklad Medzilaborce mali 118 mm a Oravská Lesná (okr. Námestovo) až 133 mm. Úplne najvyšší mesačný úhrn namerali v Tatranskej Javorine (okr. Poprad), kde za 31 dní spadlo až 445 mm. V obci Brvnište (okr. Považská Bystrica), naopak, spadlo len 18 mm zrážok a na letisku v Trenčíne 19 mm. „Celkový úhrn zrážok bol veľmi nerovnomerný a v niektorých častiach krajiny boli obrovské rozdiely doslova z kilometra na kilometer,“ konštatoval SHMÚ.

Viac o téme: PočasieHorúčavySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu