Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Porošenko dal zelenú fungovaniu Najvyššieho protikorupčného súdu

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Chuzavkov)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal vo štvrtok zelenú fungovaniu Najvyššieho protikorupčného súdu (VAS). Informoval o tom na Facebooku.

"Cesta k vytvoreniu a fungovaniu Najvyššieho protikorupčného súdu je úplne vydláždená! Práve som podpísal zákon Ukrajiny o zmenách v zákone Ukrajiny o súdnom systéme a postavení sudcov v súvislosti s prijatím zákona o Najvyššom protikorupčnom súde," uviedol Porošenko, ktorého citovala agentúra Ukrinform. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina je tento zákon jednou z nevyhnutných podmienok, aby Ukrajina získala ďalšiu tranžu pôžičky od Medzinárodného menového fondu.

Porošenko zároveň požiadal Najvyššiu komisiu pre kvalifikáciu sudcov, aby usporiadala konkurzy, a ministerstvo zahraničných vecí, aby vyzvalo medzinárodných partnerov, nech čo najskôr delegujú svojich zástupcov do verejnej rady medzinárodných expertov. Ukrajinský parlament 12. júla schválil návrh zákona o zmenách v zákone Ukrajiny o súdnom systéme a postavení sudcov v súvislosti s prijatím zákona o Najvyššom protikorupčnom súde, čím vyjasnil procedúru podávania odvolaní na Najvyšší protikorupčný súd.

Prezidentský návrh zákona o Najvyššom protikorupčnom súde schválil parlament v druhom čítaní 7. júna. Poslanci v návrhu zákona stanovili zásady organizácie a činnosti Najvyššieho protikorupčného súdu ako najvyššieho špecializovaného súdu v súdnom systéme, taktiež osobitné požiadavky na sudcov tohto súdu a záruky ich činnosti, ako aj osobitosti konania konkurzov na pozície sudcov tohto súdu.

Podľa tohto zákona Najvyšší protikorupčný súd bude vykonávať spravodlivosť ako súd prvej a odvolacej inštancie v trestnom konaní týkajúcom sa trestných činov spadajúcich pod jeho jurisdikciu. Bude vykonávať aj súdnu kontrolu dodržiavania práv, slobôd a záujmov osôb v takomto trestnom konaní.

Viac o téme: UkrajinaKyjevPetro PorošenkoNajvyšší protikorupčný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu