Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poplach v Česku: Lesný požiar v chránenej oblasti, hasiči v pohotovosti

V Česku bojujú s požiarom
V Česku bojujú s požiarom (Zdroj: Twitter/Lukáš Chroustovský ‏ )

LIBOVICE-NOSÁLOV - Do likvidácie lesného požiaru v katastri obce Libovice-Nosálov v Chránenej krajinnej oblasti Kokořínsko v Stredočeskom kraji sa od nedeľňajšieho rána zapojili už príslušníci 20 hasičských jednotiek, štyroch profesionálnych a 16 dobrovoľníckych, ale aj posádka vrtuľníka.

V oblasti vyhlásili hasiči poplach najvyššieho stupňa. Informovali o tom internetové servery iDNES.cz i Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu Hasičov Vladimíru Kerekovú.

Požiar sa podľa jej slov zatiaľ nepodarilo lokalizovať. Plamene však ľudí neohrozujú. Starostka Nosálova Lenka Střihavková pre verejnoprávny Český rozhlas potvrdila, že obývaným lokalitám sa plamene zatiaľ nepriblížili.

Podľa vlastných slov sa však obáva skutočnosti, že požiar vypukol v ťažko prístupnej lokalite so stráňami a kaňonmi. Navyše poukázala na pretrvávajúce sucho, ktoré zrejme vytvorilo podmienky pre požiar i veterné počasie, ktoré sťažuje prácu hasičov.

Hasiči dokončujú likvidáciu lesného požiaru v chránenej oblasti

Českí hasiči zvládli v nedeľu v nejednoduchých podmienkach boj s lesným požiarom, ktorý zo zatiaľ nezistených príčin vypukol v katastri obce Libovice-Nosálov v Chránenej krajinnej oblasti Kokořínsko v Stredočeskom kraji.

V oblasti, v ktorej sa od nedeľňajšieho rána podieľali na likvidácii požiaru príslušníci štyroch profesionálnych a 16 dobrovoľníckych hasičských jednotiek, ako aj posádka vrtuľníka, znížili po 16.00 h poplach na najnižší stupeň. Požiar sa podarilo lokalizovať a z veľkej časti už aj zlikvidovať.

Hasiči však robia i aktuálne maximum pre to, aby sa zabránilo prípadnému rozšíreniu plameňov z niektorého z tlejúcich ložísk požiaru. Materiálne škody zatiaľ nevyčíslili. Príčiny objasní vyšetrovanie, jednou z možností môže byť práca s otvoreným ohňom v zalesnenej oblasti. Informovali o tom české elektronické médiá.

S požiarom poľa s balíkmi slamy bojujú v nedeľu popoludní aj hasiči v okolí mesta Mladá Boleslav. V katastri obce Pětikozly zasahuje deväť jednotiek profesionálnych i dobrovoľných hasičov, ktorí vyhlásili druhostupňový poplach.

Ďalší požiar

Hasiči zasahujú pri ďalšom lesnom požiari v Kokořínsku. Pri obci Jestřebice horí les na ploche približne 100 krát 150 metrov. V oblasti bude opäť zasahovať vrtuľník. Nový požiar je vzdialený len niekoľko kilometrov od požiaru lesa pri Nosálove, ktorý už majú hasiči pod kontrolou. ČTK to povedala hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková.

Pri Jestřebiciach horí les v mimoriadne ťažkom teréne. Záchranári preto budú hasiť aj z vrtuľníka. Vak s vodou zavesený pod helikoptérou už dnes požívali pri likvidácii ohňa v Nosálove. Kvôli novému ohni hasiči vyhlásili druhý stupeň požiarneho poplachu. Pri prvom požiari platil najvyšší stupeň poplachu, popoludní ho ale hasiči znížili na najnižšiu.

V Nosálove oheň zničil zhruba hektár porastu. Požiar sa ale okolo 12:50 podarilo hasičom lokalizovať a teraz už iba hasia posledné ohniská a chystajú sa na odovzdanie pozemku vlastníkovi lesa, uviedla Kereková.

Viac o téme: PožiarHasičiPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu