Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Peklo v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Najmenej 60 mŕtvych, z apartmánov utekali aj Slováci

Požiar vypukol v okolí Atén Zobraziť galériu (7)
Požiar vypukol v okolí Atén (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Najmenej 60 mŕtvych si vyžiadali lesné požiare v okolí gréckych Atén, ktoré vypukli v pondelok večer. Informoval o tom v utorok Evangelos Burnus, starosta mesta Rafina. Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Obľúbená dovolenková destinácia má problémy: VIDEO Exotický raj sa zmenil na nočnú moru

Pobrežná stráž uviedla, že bezvládne telá štyroch obetí - troch žien a dieťaťa - boli objavené na mori blízko jednej z oblastí v okolí Atén, zasiahnutých ničivými požiarmi. Ďalších 26 tiel našli podľa gréckeho Červeného kríža a predstaviteľov oblastnej samosprávy blízko prístavného mesta Rafina. Počet mŕtvych sa pravdepodobne po rozvidnení ešte zvýši, keďže nasadené zložky kontrolujú spálené obytné budovy a vozidlá.

Požiar, ktorý vypukol v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Požiare pri Aténach sa šírili vysokou rýchlosťou a miestnych obyvateľov i turistov tak zastihli nepripravených. Podľa údajov verejnoprávnej televíznej stanice ERT zachránili posádky rôznych plavidiel viac ako 700 ľudí z pláží a skalnatých výbežkov na pobreží, kam utiekli pred plameňmi. Väčšinu ohnísk sa počas noci podarilo hasičom dostať pod kontrolu po tom, ako ustal silný vietor, ktorý napomáhal k šíreniu požiarov. Grécko predtým požiadalo o pomoc pri hasení aj partnerov v Európskej únii.

Veľké požiare zasiahli západnú aj východnú časť aténskej aglomerácie, kde úrady vyhlásili stav ohrozenia. Situácia si vyžiadala masové evakuácie a uzavretie diaľnic spájajúcich Peloponézsky polostrov so strednou časťou Grécka.

Požiar v okolí gréckej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Tohtotýždňový oheň je nasmrteľnejší v krajine od roku 2007, keď prišlo na Peloponéze o život 60 ľudí. Zanechal za sebou množstvo zhorených áut, zničené farmy a lesy a vyžiadal si evakuáciu stoviek ľudí, ktorí zbehli na pláže, odkiaľ ich do bezpečia odviezli lode patriace námorníctvu, jachty či rybárske lode. Ako informuje agentúra AP, oheň priamo neohrozoval známe grécke pamiatky, ale rýchlo sa preň vyprázdnili detské tábory a prázdninové domy. Ľudia na úteku upchali svojimi vozidlami diaľnice do Atén, čím skomplikovali prácu hasičom.

"Urobíme všetko, čo je v ľudských silách, aby sme to dostali pod kontrolu," vyjadril sa o požiaroch premiér Alexis Tsipras, ktorý pre mimoriadnu situáciu skrátil svoju návštevu Bosny a vrátil sa do Grécka. Ako uviedol, v krajine sú "zmobilizované všetky záchranné zložky". V kraji Atika vyhlásil výnimočný stav.

Úrady potvrdili zatiaľ 49 obetí požiarov v okolí Atén

Najmenej 49 mŕtvych potvrdili v utorok grécke úrady v súvislosti s rozsiahlymi požiarmi porastov, ktoré vypukli v okolí hlavného mesta Atén. Podľa agentúry DPA sú stále nezvestné desiatky ľudí. Hovorkyňa hasičov Stavrula Malliriová uviedla, že 156 dospelých a 16 detí hospitalizovali so zraneniami. Jedenásť dospelých je vo vážnom stave.

Hovorkyňa dodala, že v dôsledku silného vetra sa plamene rýchlo rozšírili do obývaných oblastí a znemožnili ľuďom, aby unikli zo svojich domov alebo áut. Grécko požiadalo o pomoc Európsku úniu. Malliriová uviedla, že z Cypru priletí vojenské dopravné lietadlo so 60 hasičmi a dve hasičské lietadlá očakávajú zo Španielska.

Peklo v obľúbenej dovolenkovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

Slováci v Grécku zatiaľ nie sú v priamom ohrození

V Grécku sa podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR aktuálne môže nachádzať viac ako 300 občanov Slovenskej republiky.

"Nemáme informáciu, že by niektorý z nich bol v priamom ohrození života alebo bol zranený v dôsledku požiarov. V noci naše veľvyslanectvo kontaktovali niekoľkí naši turisti, ktorí museli opustiť svoje apartmány kvôli požiarom, prišli o doklady, samozrejme, poskytli sme im potrebnú asistenciu," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ Igor Skoček.

Peklo v obľúbenej dovolenkovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

Rezort zahraničia pripomína, že Grécko je krajina s častými požiarmi počas letného obdobia, preto treba byť ostražitý.

"V prípade, ak sa turisti ocitnú v oblasti kde začne horieť, alebo je nebezpečenstvo, že by sa požiar mohol rozšíriť smerom k apartmánu či domu, treba telefonicky informovať hasičov na čísle 199 a riadiť sa ich pokynmi, respektíve pokynmi záchranárov či pracovníkov ubytovacieho zariadenia. Odporúčame tiež v prípade núdze kontaktovať zastupiteľský úrad SR v Aténach na telefónnom čísle: +30 693 240 8028. V mimoriadnych situáciách sa môžu turisti obrátiť aj na turistickú políciu na štvormiestne číslo: 1571," informuje rezort zahraničných vecí,

Premiér Alexis Tsipras vyhlásil trojdňový štátny smútok

 Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil trojdňový štátny smútok v súvislosti s lesnými požiarmi, ktoré si v okolí Atén vyžiadali už 50 mŕtvych. "Grécko dnes smúti a na pamiatku tých, ktorých sme stratili, vyhlasujeme trojdňový štátny smútok," vyjadril sa premiér. "No nemôžeme dopustiť, aby nás smútok premohol, pretože tieto hodiny sú hodiny boja, súdržnosti, odvahy a solidarity," dodal.

Pomoc v boji proti požiarom ponúkajú Nemecko, Taliansko aj Turecko

Grécku ponúklo pomoc v boji proti smrtiacim požiarom, ktoré zúria v okolí Atén, viacero krajín vrátane Nemecka, Talianska či Turecka. "V týchto ťažkých hodinách stojí Nemecko pevne po boku našich gréckych priateľov," vyhlásila v tejto súvislosti v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil, že jeho krajina posiela do Grécka dve lietadlá s vodnými vakmi, ďalšie dve posiela aj Španielsko.

Peklo v obľúbenej dovolenkovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

Pomoc v pondelok ponúkol aj Cyprus, Izrael a dokonca aj Turecko, s ktorým má Grécko dlhodobo napäté vzťahy. Turecké ministerstvo zahraničných vecí však oznámilo, že Atény tureckú pomoc nateraz odmietli s tým, že ju zatiaľ nepotrebujú. "Naše lietadlá tam môžu byť za 45 minút a ak nás o ne požiadajú, sme pripravení ich vyslať okamžite," vyhlásil turecký minister poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli.

Európska komisia aktivovala mechanizmus v oblasti civilnej ochrany kvôli Grécku

Európska komisia (EK) informovala v utorok v Bruseli o aktivácii mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany na základe žiadosti o jeho spustenie zo strany Grécka, ktorá prišla v pondelok v neskorých večerných hodinách. V sídelnom meste Únie o tom hovoril hovorca EK Carlos Martin Ruiz De Gordejuela.

S ponukou pomoci Grécku v súvislosti s ničivými požiarmi sa podľa neho prihlásili v krátkom čase prvé tri krajiny, Španielsko, Cyprus i Bulharsko. Odvtedy však vyjadrili solidaritu Grécku, deklarovali pripravenosť pomôcť a avizovali vyslanie konkrétnej pomoci do krajiny ďalšie členské štáty Únie. Napríklad nemeckí hasiči už pomáhajú v utorok na mieste, poľský prezident Andrzej Duda, ktorý kondoloval už pozostalým po dvoch poľských obetiach požiarov v Grécku, avizoval vyslanie dvoch hasičských útvarov.

Európska komisia je v stálom kontakte s gréckou stranou a je pripravená koordinovať pomoc z iných štátov, ubezpečil jej hovorca. Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že pomoc Grécku je na ceste z mnohých členských štátov Únie.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker absolvoval v utorok telefonát s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorému vyjadril sústrasť v súvislostí s dôsledkami prírodnej katastrofy a ubezpečil ho o všestrannej podpore Bruselu, informoval ďalší z hovorcov EK Alexander Winterstein. Informácie priniesli poľská spravodajská televízia TVN24 a nemecká tlačová agentúra DPA.

Pápež František sa modlí za obete ničivých lesných požiarov oceňujúc prácu hasičov a záchranárov v postihnutej oblasti, informovala tlačová agentúra AP. Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin zaslal v utorok do Atén kondolenčný telegram, v ktorom pripomenul, že hlavu katolíckej cirkvi správy o obetiach požiarov v Grécku hlboko zarmútili a pápež vyjadril solidaritu všetkým, ktorých sa dotkla táto tragédia.

Viac o téme: PožiarObeteGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu