Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Situácia po povodniach vo Vysokých Tatrách je stabilizovaná: Veľká voda sa dnes môže vrátiť

Rozvodnený potok Javorinka, ktorý berie so sebou starší dom v Podspádoch vo Vysokých Tatrách. Zobraziť galériu (4)
Rozvodnený potok Javorinka, ktorý berie so sebou starší dom v Podspádoch vo Vysokých Tatrách. (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

VYSOKÉ TATRY - Situácia v súvislosti s prívalovým dažďom, ktorý zasiahol v noci zo stredy (18.7.) na štvrtok (19.7.) oblasť Vysokých Tatier a podhorie, je od večera stabilizovaná. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že vo večerných hodinách hasiči odstraňovali následky po mohutnom daždi.

"Občania nie sú v tejto chvíli ohrození," dodala. Lokálne povodne zasiahli predovšetkým obec Stará Lesná, odkiaľ museli v noci a ráno evakuovať približne 270 ľudí z miestnych chatiek ale i z jedného z hotelov, ktorý voda zatopila. Strhlo tam niekoľko mostov, takže časť obce bola odrezaná od sveta. "Naši príslušníci sú stále v obci a pokračujú v odstraňovaní škôd aj s ťažkou technikou," doplnil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.

Do Starej Lesnej smeruje 12 príslušníkov zo Záchrannej brigády z Humenného a ďalší šiesti profesionáli z HaZZ v Kežmarku i dobrovoľníci zo Spišskej Belej. Škody budú odstraňovať na siedmich kusoch techniky vrátane UDS (univerzálny dokončovací stroj) a plávajúceho transportéra. Pracovať budú predovšetkým na zastabilizovaní toku Studeného potoka. Starosta Starej Lesnej Ľubomír Lauf vo štvrtok uviedol, že koryto sa na niektorých miestach posunulo o osem až desať metrov a v podstate sa vytvorilo nové.

Situácia po povodniach vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

"Zároveň budú robiť posilňovanie mostných objektov, ktoré voda poškodila," dodal operačný dôstojník. Počas štvrtka sa v obci vystriedalo 31 profesionálnych hasičov na 29 kusoch techniky a pomáhali im aj miestni dobrovoľní hasiči. Vykonávali protipovodňové aktivity a zároveň pomáhali s evakuáciou ľudí.  Problémy narobila voda aj v Tatranskej Javorine, časť Podspády, kde podmyla základy neobývaného domu a hrozí jeho zrútenie. Tiež tam poškodila mostný objekt na ceste I/66 na hlavnom ťahu smerom na Poľsko.

Most bude podľa všetkého potrebné zrekonštruovať, momentálne tam dopravu zúžili do jedného jazdného pruhu. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili aj v meste Vysoké Tatry. Aj z týchto dôvodov vyhlásili vo štvrtok ráno mimoriadnu situáciu v celom okrese Poprad. Veľké škody voda napáchala podľa lesníkov aj na turistických chodníkoch vo Vysokých Tatrách. Strhla niekoľko mostíkov, lávok i ciest, momentálne je preto Javorova a Bielovodská dolina pre turistov uzavretá. Nedá sa prejsť ani z Hrebienka na Zamkovského chatu a poškodené chodníky sú aj v Tichej a Kôprovej doline.

Rozvodnený potok Javorinka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Škody po povodniach budú podľa všetkého ešte nejaký čas vyčísľovať, už teraz sa však lesníci i samosprávy zhodli, že budú vysoké. Situácia sa stabilizovala aj na vodných tokoch a momentálne už žiaden z nich nedosahuje hladinu akéhokoľvek stupňa povodňovej aktivity. Výnimkou je rieka Dunajec v Červenom Kláštore, ktorá bola ráno na úrovni 1. stupňa povodňovej aktivity s hladinou 336 centimetrov.

Výstraha, ktorá neteší

Na severe Slovenska, v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa, hrozí povodeň. Varuje pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa.

Vzhľadom na spadnuté zrážky a nasýtenosť povodí SHMÚ v týchto okresoch zaznamenal vzostupy až výrazné vzostupy vodných hladín. Podľa predpokladaného vývoja počasia však už očakáva prevažne poklesy vodných hladín. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.

Situácia po povodniach vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Za povodne môžu podľa lesníkov bezzásahové zóny

Ničivú povodeň vo Vysokých Tatrách spôsobil odumretý les, po daždi nedokázal zadržať vodu, ktorá stiekla do nižších polôh a napáchala škody. Tvrdí to Slovenská lesnícka komora, podľa ktorej zrážky spadli v oblasti bezzásahového režimu, kde nemohli lesníci spracovať lykožrútovú kalamitu a zachrániť väčšie komplexy lesa, ktoré by plnili aj vodozádržnú funkciu. Slovenská lesnícka komora podľa jej predsedu Milana Dolňana už dlhodobo upozorňuje na nebezpečenstvo prírodných katastrof v týchto bezzásahových dolinách, akými sú napríklad povodne či lesné požiare.

„Je poľutovaniahodné, že vinu za situácie spôsobené prírodnými živlami určité záujmové skupiny ihneď hádžu na lesníkov. Na základe našich odborných skúseností sa však o našej pravde presviedčame priamo v teréne. Veľká voda prichádza z bezzásahových území,“ konštatoval Dolňan. Lesníci podľa neho nie sú v zásade proti bezzásahovému režimu. „Práve lesníci stáli pri zrode prírodných rezervácií,“ zdôraznil. Dodal, že je však nutné na základe vedeckých poznatkov zvážiť, kde je možné bezzásahovú zónu vyhlásiť a kde nie. „Zanedbaná zákonná starostlivosť o vodné toky spolu s vynúteným rozpadom horských lesných ekosystémov prirodzene vyústila do tohto stavu. Aj v minulosti sme mali povodne, ktorým predchádzali podobné úhrny zrážok, ale nemali také dopady, ako táto povodeň,“ vyhlásil.

Ochranári s týmito tvrdeniami nesúhlasia a hovoria, že povodeň vo Vysokých Tatrách až tak nesúvisela so stavom lesov. Erik Baláž z ochranárskej iniciatívy My sme les konštatoval, že táto povodňová situácia bola iná ako obvykle. V nižších polohách totiž pršalo pomerne málo, no extrémne zrážky boli vysoko v horách, kde padali na skalnaté steny štítov. „Potoky v podhorí majú malé prietoky. Tieto povodne vznikli prevažne zo skalných stien, ktoré sa premenili na vodopády,“ vyhlásil.

Po povodniach ostávajú niektoré turistické trasy nepriechodné

Po štvrtkových povodniach zostávajú niektoré turistické trasy v Tatrách nepriechodné. "Zamestnanci jednotlivých ochranných obvodov Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) a Strediska terénnych služieb ŠL TANAP pokračovali aj v piatok v mapovaní škôd na turistických chodníkoch. Prekážky priebežne odstraňujú, tak aby sa turisti mohli čo najskôr vydať opäť po svojich obľúbených trasách na území Tatranského i Pieninského národného parku," informovala Martina Petránová zo ŠL TANAP.

Stále uzavretá je Bielovodská aj Javorová dolina, takisto aj Zadné Meďodoly. Čo sa týka centrálnej časti Tatier, tak v piatok ráno lesníci začali s prácami na stavbe provizórneho premostenia v lokalite pod Húpačkami, takže Malá Studená dolina so Zamkovského a Téryho chatou by mohla byť pre turistov prístupná už v nedeľu 22. júla. "Samozrejme, všetko závisí od počasia. Na budúci týždeň by sme chceli začať stavať nový most," objasnila Petránová. 

Uzavretý ostáva žlto značený turistický chodník z Tatranskej Lesnej, kde voda strhla most i časť turistickej trasy. Uzavretá je aj časť zeleno značeného turistického chodníka z Tatranskej Polianky k Sliezskemu domu, konkrétne v úseku od rázcestia pri Velickom moste po Sliezsky dom. K horskému hotelu sa však dá dostať po asfaltovej ceste.

"V oblasti Štrbského a Popradského plesa sú chodníky priechodné, ale treba počítať s tým, že niektoré ich časti sa ešte stále nachádzajú pod vodou, ktorá niekde siaha aj vyše členkov. Turistom neodporúčame vstupovať na mostíky, ktoré vykazujú známky poškodenia. Odporúčame používať zdravý rozum a počas povodní sa vydávať len do blízkeho okolia, neváhať sa vrátiť spať, ak je situácia riskantná alebo neprehľadná. Keďže aj dnes lialo, návštevu vysokohorských chodníkov neodporúčame," zdôraznila Petránová.

V lokalite Podbanské sú všetky chodníky priechodné, avšak turisti musia rátať s obmedzeniami. Na žltej značke Podbanské – Kasprov vrch je v úseku nad chatou Tábor zaplavená asfaltová cesta v dĺžke približne 300 metrov. V úseku Čierna zem je odtrhnutý zhruba 30-metrový úsek cesty, v časti Liptovský košiar je zaplavený chodník v dĺžke asi 200 metrov.

"Červená značka Tichá – Závory – Hladké sedlo - tam je v úseku Zadná Tichá od konca asfaltovej cesty po nespevnenej ceste až po odbočku na chodník vyplavený štrk. Modrá značka Tri Studničky – Kôprová – Hlinská - tam v úseku pod Škaredým žľabom došlo na betónovom moste k zosuvu piliera a vyplaveniu cesty," doplnila Petránová s tým, že v úseku odbočky na Kmeťov vodopád je momentálne zaplavená štrková cesta v dĺžke 50 metrov. V okolí Kmeťovho vodopádu treba počítať so zosuvmi zeminy a ďalšie obmedzenia sú aj v smere na Garajovo. Na zelenej značke Rázcestie Hlinská – Závory je v úseku pod Temnými smrečinami vyplavený štrk na chodníku v dĺžke zhruba 200 metrov. 

"Situácia na Orave nie je až taká dramatická, avšak žiadame turistov, aby od prístrešku pod Bielou skalou, smerom na Sivý vrch, používali značený chodník, ktorý bol pred niekoľkými rokmi presmerovaný a vedie popri zvážnici. Trasa Zuberec – sedlo Pálenica je síce schodná, ale v lokalite Ivanov treba zvýšiť opatrnosť, keďže dažďová voda zaliala chodník. Miesto, kde sa vychádza z lesa do pásma kosodreviny, plánujú lesníci vydláždiť ešte tento rok. Na Zverovke zamestnanci ŠL TANAP takisto urobili obhliadku turistických chodníkov vrátane lavičiek a mostíkov, ako aj porastov, ktoré sú v blízkosti vodných tokov. Jednu turistickú lávku, ktorá sa nachádzala na konci Látanej doliny, v mieste kde končí asfaltová cesta a napája sa na turistický chodník, strhla voda. Iné škody v tejto lokalite zatiaľ lesníci nezaznamenali. "Aj v tejto oblasti však ešte aj dnes vytrvalo pršalo," upozornila Petránová. V Pieninách zaznamenali lesníci pád dvoch malých kamenných lavín, avšak všetky chodníky vrátane obľúbeného Prielomu Dunajca sú momentálne priechodné.

Viac o téme: PovodeňVýstrahaSlovenskoSHMÚVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu