Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Japonskí meteorológovia bijú na poplach: Rekordné horúčavy sú prírodnou katastrofou

V Japonsku panujú obrovské horúčavy
V Japonsku panujú obrovské horúčavy (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

TOKIO - Japonská meteorologická agentúra vyhlásila rekordné horúčavy, ktoré sužujú krajinu, za prírodnú katastrofu. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že nezvyčajne horúce počasie si vyžiadalo už minimálne 65 obetí.

S príznakmi prehriatia organizmu hospitalizovali viac ako 22-tisíc osôb, z ktorých takmer polovicu tvorili starší ľudia. Podľa predpovedí pritom vlna horúčav neprejavuje náznaky možného oslabenia. Teploty okolo 35 stupňov Celzia a viac by mali pretrvávať do začiatku augusta.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga sa v utorok na tlačovej konferencii vyjadril, že v súvislosti s horúčavami zvažujú predĺženie letných školských prázdnin, keďže klimatizáciu má menej ako polovica škôl v krajine. "Je potrebné podniknúť neodkladné opatrenia na ochranu životov detí," skonštatoval.

V pondelok v krajine padol historický teplotný rekord, keď sa ortuť teplomera v meste Kumagaja v provincii Saitama vyšplhala na 41,1 stupňa Celzia. Teploty nad 40 stupňov tiež po prvý raz zaznamenali v centrálnom Tokiu.

Viac o téme: HorúčavyJaponskoPrírodná katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu