Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé FOTO a VIDEO zachránených thajských chlapcov z nemocnice

Prvá fotografia chlapcov po záchrane z jaskyne v Thajsku. Zobraziť galériu (2)
Prvá fotografia chlapcov po záchrane z jaskyne v Thajsku. (Zdroj: SITA/Thailand Government Spokesman Bureau via AP)

LONDÝN - Na verejnosť sa dostali prvé fotografie chlapcov po dramatickej záchrannej operácii v jaskyni na severe Thajska. Zrnité zábery ukazujú mladých futbalistov, ako sedia na nemocničných lôžkach. Na ústach majú ochranné rúška a jeden z nich ukazuje znak víťazstva. Fotografie zverejnili v čase, keď thajské námorníctvo sprístupnilo nové video približujúce, ako záchranári pracovali.

Dvanásť chlapcov vo veku 11 až 17 rokov a ich 25-ročný tréner uviazli v zatopenej jaskyni 23. júna. Našli ich o deväť dní neskôr, ktoré prežili tak, že pili vodu stekajúcu zo stien jaskyne. Do jaskynného komplexu údajne vošli, aby oslávili narodeniny jedného z nich a občerstvenie, ktoré si priniesli, im rovnako pomohlo zvládnuť ťažkú situáciu.

Prvé FOTO a VIDEO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Thailand Government Spokesman Bureau via AP)

Počas trojdňovej vysoko riskantnej operácie, ktorá sa začala v nedeľu, ich postupne povyvádzali z komplexu von. Chlapci boli v tom čase pod silnými sedatívami, aby sa zabránilo prípadnej panike v tmavých, úzkych, podvodných pasážach. Momentálne sa nachádzajú v nemocnici v meste Čiang Rai, kde im poskytujú zdravotnú i psychologickú starostlivosť. Deti stratili v priemere dva kilogramy, podľa lekárov sú však v dobrej fyzickej kondícii.

Záchrannú akciu urýchlila hrozba nízkeho stavu kyslíka a ďalší dážď

Vzhľadom na nízku hladinu kyslíka a riziko ďalších zrážok bolo nutné zachrániť tím mladých futbalistov, ktorí uviazli v jaskynnom systéme v Thajsku, ešte tento týždeň, oznámili v stredu miestne úrady. "Predtým sme uviedli, že stav kyslíka (vo vzduchu v jaskynnej dutine) bol na úrovni 15 percent. Čo sme však nezverejnili, je skutočnosť, že ak by táto hodnota poklesla na 12 percent, skupina by zažila šok a upadla do kómy. Ďalšou príčinou, prečo sme ich odtiaľ museli dostať čo najskôr, boli ďalšie prichádzajúce zrážky," povedal deň po úspešnom zavŕšení operácie veliteľ záchranárov, ktorého cituje agentúra DPA.

Okrem toho, austrálski potápači v stredu pre britské médiá BBC a The Guardian uviedli, že čerpadlá vody vnútri jaskyne v utorok neskoro večer miestneho času zlyhali - iba niekoľko hodín po tom, ako bola skupina zachránená.

Viac o téme: NemocnicaJaskyňaFutbalistiThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu