Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragédia pri záchrane mladých futbalistov v Thajsku: Potápač im doručil kyslík, na ceste späť zomrel

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB / The North Face Adventure Team, TASR)

MAE SAI - Bývalý potápač thajskej elitnej námornej jednotky SEAL, ktorý sa podieľal na operácii na záchranu skupiny mladých futbalistov a ich trénera uviaznutých v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai, zomrel v piatok v dôsledku nedostatku kyslíka, informovala agentúra AP.

Veliteľ špeciálnej jednotky Arpakorn Yookongkaew v piatok na tlačovej konferencii oznámil, že 38-ročný Saman Kunan pracoval na záchrannej operácii ako dobrovoľník. O život prišiel počas nočnej misie, ktorej úlohou bolo doručenie nádob s kyslíkom. Zomrel na ceste späť k základni zriadenej v jaskyni, pričom kolegom sa ho už nepodarilo oživiť.

Tragédia pri záchrane mladých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Poom Pui, The North Face Adventure Team)

Thajské úrady aktuálne bojujú s časom a pokúšajú sa zo zatopeného komplexu odčerpať čo najviac vody, aby mohli chlapcov vyviesť z jaskyne von ešte pred príchodom sezónnych lejakov. Potápačom po vstupe do jaskyne trvá šesť hodín, kým sa dostanú k mladým futbalistom a päť hodín, kým sa vrátia k vchodu do jaskyne.

Deti vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný futbalový tréner sú už v jaskyni už takmer dva týždne. Jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai je štvrtý najrozsiahlejší v Thajsku a rozprestiera sa na ploche desiatich kilometrov.

Tragédia pri záchrane mladých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Poom Pui, The North Face Adventure Team)

Pomôcť chce aj Elon Musk

Americký miliardár Elon Musk vyslal do Thajska tím expertov, ktorí zhodnotia spôsoby, akými možno pomôcť členom mládežníckeho futbalového družstva. Muskove spoločnosti SpaceX a The Boring Company by mohli asistovať pri zisťovaní presnej lokalizácie chlapcov, čerpaní vody alebo poskytovaní výkonných batériových článkov Tesla Powerwalls, uviedol Muskov hovorca, ktorého v piatok citovala agentúra Bloomberg. Či thajská vláda ponuku prijala, nebolo bezprostredne známe.

Všetkých 12 mladých futbalistov a ich trénera, ktorí koncom júna uviazli v jaskyni na severe Thajska, objavil pár britských potápačov v pondelok. Úsilie o ich záchranu však komplikujú úzke priechodné chodby a stúpajúca voda v jaskynnom systéme. Väčšina chlapcov vo veku od 11 do 16 rokov pritom nevie plávať.

Pátranie sa začalo vo vnútri jaskynného komplexu Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai 23. júna. Okrem potápačov thajského vojenského námorníctva sa do pátrania zapojili aj záchranári americkej armády aj tímy z Austrálie. Pomáhajú im aj britskí jaskynní potápači, čínski experti a niekoľko ďalších dobrovoľníkov z rôznych krajín sveta.

Bývalý potápač thajskej elitnej námornej jednotky SEAL, ktorý sa podieľal na operácii, zomrel v piatok v dôsledku nedostatku kyslíka. O život prišiel počas nočnej misie, ktorej úlohou bolo doručenie nádob s kyslíkom. Tridsaťosemročný potápač zomrel na ceste späť k základni zriadenej v jaskyni; kolegom sa ho už nepodarilo oživiť.

Podľa dostupných informácií sa skupina futbalistov s trénerom vydala na prieskum jaskyne. V dôsledku silného dažďa ich však v podzemí prekvapili náhle záplavy, ktoré im znemožnili dostať sa von. Minulý rok, po tom, ako ničivý hurikán zasiahol Portoriko, tamojšia vláda požiadala miliardára Elona Muska o pomoc. Jeho ďalšia spoločnosť Tesla vyslala na tento karibský ostrov články Powerwalls a poskytla rady ohľadom obnovy infraštruktúry.

"Domnievam sa, že thajská vláda má situáciu pod kontrolou, ale rád by som jej v prípade záujmu pomohol," napísal Musk na sociálnej sieti Twitter. Do úvahy pripadajú najmä vŕtacie technológie firmy The Boring Company.

Viac o téme: PotápačiFutbalistiThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu