Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump sa teší na spoluprácu s novým prezidentom Mexika: Je toho veľa, čo treba urobiť

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump predpovedá, že bude mať pozitívny vzťah s novozvoleným mexickým prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom.

Deň po víťazstve tohto ľavicového politika v prezidentských voľbách sa s ním rozprával približne 30 minút a tento rozhovor označil za "vynikajúci". "Myslím si, že ten vzťah bude veľmi dobrý," uviedol Trump počas stretnutia s holandským premiérom Markom Ruttem. Konštatoval, že s Lópezom Obradorom diskutovali o bezpečnostnej situácii na spoločnej hranici a obchode.

Podľa agentúry Reuters Trump vyjadril presvedčenie, že nový mexický prezident pomôže Spojeným štátom v otázke spoločnej hranice. Hovorili tiež o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) a o možnej separátnej obchodnej dohode medzi Mexikom a USA, dodal šéf Bieleho domu.

López Obrador predtým poďakoval Trumpovi za blahoželanie a uviedol, že sa s ním skontaktuje s cieľom "dosiahnuť porozumenie". "Sme si vedomí potreby zachovania dobrých vzťahov so Spojenými štátmi," povedal. "Nikdy nebudeme neúctiví k vláde USA, pretože chceme, aby oni rešpektovali nás".

Trump na Twitteri uviedol, že sa veľmi teší na spoluprácu s Lópezom Obradorom. "Je toho veľa, čo treba urobiť na prospech Spojených štátov aj Mexika!" napísal americký prezident podľa agentúry AP. Očakáva sa však, že víťazstvo ľavičiara Lópeza Obradora by mohlo ešte viac zhoršiť vzťahy s USA. Trump kritizuje Mexiko za nelegálnu migráciu a chce, aby platilo za výstavbu hraničného plota.

Viac o téme: Donald TrumpAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu