Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povolebné konflikty v Turecku: Erdoganov spojenec zaútočil na médiá

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ISTANBUL - Ultranacionalistická strana napojená na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zverejnila v utorok celostránkový inzerát a vymenovala v ňom novinárov, vysokoškolských učiteľov a vedcov, ktorí ju počas nedávnej kampane pred predčasnými voľbami údajne hanobili.

Celostranové oznámenie sa v utorok objavilo vo viacerých provládnych denníkoch. Zadávateľom textu bolo krajne pravicová Strana národného hnutia (MHP), s ktorou Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) uzavrela spojenectvo pre predčasné voľby z uplynulej nedele.
Text oznámenia obsahuje mená 70 ľudí s uvedením ich pracoviska, ktorých MHP obviňuje, že počas predvolebnej kampane chybne interpretovali ciele MHP a viedli proti tejto strane "mesiace trvajúcu, búrlivú a únavnú ohováračskú kampaň".

V texte - s nadpisom Poďakovanie a s fotografiou lídra MHP Devleta Bahčeliho na pozadí snímky masového zhromaždenia ľudí - sa uvádza, že "nikdy nezabudneme, čo ste urobili, čo ste napísali, čo ste zničili" s dôvetkom, že "voľby ukázali, že národ sa nedal oklamať". V reakcii na toto oznámenie Kadri Gürsel z denníka Cumhuriyet - jeden z novinárov, ktorého meno sa v zozname spomína - vo svojom tweete napísal: "Ako novinára ma robí šťastným, že som napísal alebo povedal niečo, čo nebude zabudnuté."

Reklamné oznámenie medzičasom kritizovali medzinárodné organizácie na monitorovanie médií.
Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter upozornil, že "zverejnenie zoznamu novinárov a autorov kritických k MHP v Turecku je nebezpečným krokom a útokom na slobodu tlače". Fakt, že politici verejne útočia na novinárov, je neprijateľný, uvádza sa v tweete.

Erol Önderoglu, predstaviteľ Turecka v organizácii Reportéri bez hraníc, upozornil, že je mimoriadne nebezpečné, keď Bahčeli vykresľuje novinárov a komentátorov ako terče. "Žiadame, aby skoncovali s týmto nevhodným postojom," vyzval Önderoglu. MHP je veľmi dôležitá pre Erdoganovu AKP, ktorej sa vo voľbách nepodarilo získať v parlamente väčšinu. Podľa neoficiálnych výsledkov zverejnených štátnou tlačovou agentúrou Anadolu získala AKP 42,5 percenta hlasov a MHP volilo 11,1 percenta voličov.

Opozičný líder označil Erdogana za diktátora

Šéf najväčšej tureckej opozičnej strany označil v utorok opätovne zvoleného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za "diktátora" a odoprel mu gratuláciu. Informovala o tom agentúra DPA.
"Niekomu, kto sa usiluje o diktatúru, sa negratuluje," vyhlásil predseda Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu v Ankare. "Niekomu, kto neverí na demokraciu, nemožno gratulovať. Niekomu, kto na seba naviaže orgány legislatívy, justície a exekutívy, nemožno gratulovať," citovala ho DPA.

Erdogan v nedeľu v prezidentských voľbách dostal podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov 52,59 percenta hlasov. V súbežných parlamentných voľbách zvíťazila aliancia Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) s nacionalistickou Stranou národného hnutia (MHP). Týmito voľbami sa zavŕšil prechod z parlamentného na prezidentský systém v Turecku. Erdogan tak bude mať ako hlava štátu výrazne väčšiu moc, píše DPA.

Kiličdaroglu kritizoval okrem toho okolnosti volieb. Konali sa za výnimočného stavu, došlo k "represiám, vydieraniu a vyhrážkam". Vláda tiež "využila všetky prostriedky štátu". Médiá sú na "95 percent pod kontrolou vlády".

Kiličdaroglu ocenil predvolebnú kampaň prezidentského kandidáta CHP Muharrema Inceho, súčasne však zdôraznil, že jeho výsledky "zaostali za očakávaniami". K tomu, že mnoho stúpencov strany žiada jeho odstúpenie z postu predsedu v prospech Inceho, sa Kiličdaroglu bližšie nevyjadril. Povedal len, že o personálnych otázkach rozhodne strana. Ince dostal podľa neoficiálnych výsledkov 30,64 percenta hlasov. Oficiálne výsledky zverejnia 5. júla.

Viac o téme: VoľbyMédiáTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu