Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Turecku je vymaľované: Erdogan je oficiálne víťazom volieb, bude silný ako nikdy predtým

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

ANKARA - Úradujúci turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa so ziskom 52,59 percenta hlasov stal oficiálnym víťazom predčasných prezidentských volieb. Informovala o tom v stredu turecká Najvyššia volebná rada (YSK), ktorá oznámila konečné výsledky predčasných parlamentných a prezidentských volieb. Tie sa prvýkrát v histórii Turecka konali súbežne 24. júna.

Aliancia Erdoganovej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a Strany národného hnutia (MHP) si ziskom 53,6 percenta hlasov zabezpečila v 600-miestnom parlamente 344 kresiel. AKP, ktorá obsadila 295 miest, by bez podpory MHP (49 mandátov) väčšinu v parlamente tesne minula. Volebná účasť dosiahla 86,2 percenta.

Podľa predsedu YSK Sadiho Güvena dostal Erdogan v Turecku vyše 26 miliónov hlasov (presne 26.330.823). Erdogan zloží prísahu v pondelok v Ankare. V tento deň taktiež oznámi zloženie svojho kabinetu, oznámil povedal agentúry Anadolu jeho hovorca Ibrahim Kalin.

Nový parlament bude skladať prísahu v sobotu. Erdogan bude vo svojom druhom funkčnom období, na základe vlaňajšieho referenda o zmene ústavy, disponovať omnoho širšími právomocami než doposiaľ. Novým prezidentským systémom v Turecku dochádza k zrušeniu funkcie premiéra, pričom prezident je zároveň hlavou štátu i šéfom vlády.

Viac o téme: VoľbyTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu