Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Turecku sa menia zákony: Erdogan si vydobil nový prezidentský systém vládnutia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecká vláda vydala v stredu dekrét, ktorý prenáša niektoré právomoci na prezidenta v súlade s rozhodnutím zaviesť v krajine nový prezidentský systém vládnutia. K tomuto kroku pristúpila po júnových prezidentských a parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazili doterajší prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho koalícia.

Stredajší dekrét, zverejnený v úradnom vestníku, pozmeňuje zákony pochádzajúce z rokov 1924-2017, v ktorých sa namiesto premiéra a ministrov bude po novom odkazovať na prezidenta a prezidentskú kanceláriu, informovala agentúra Reuters. Prechod na nový systém vládnutia s rozšírenými právomocami prezidenta schválili Turci tesnou väčšinou vo vlaňajšom referende o zmenách v ústave. Funkcia premiéra sa zruší, zatiaľ čo prezident získa možnosť vytvárať a usmerňovať ministerstvá či odvolávať štátnych funkcionárov aj bez súhlasu parlamentu.

Turecká vláda v súčasnosti takisto rozhoduje samostatne prostredníctvom dekrétov, čo jej umožňuje výnimočný stav, zavedený v krajine po zmarenom pokuse o prevrat z júla 2016. Erdogan prisľúbil, že po voľbách výnimočný stav zruší. Spomínané zmeny v zákonoch nadobudnú účinnosť, keď Erdogan zloží v parlamente novú prezidentskú prísahu, čo sa očakáva 8. alebo 9. júla, uviedol Reuters.

Viac o téme: PrezidentZákonTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu