Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odstrašujúca štúdia vedcov: Ľudstvo hlúpne, krutá predpoveď pre ďalšie generácie, IQ bude na bode mrazu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PENSYLVÁNIA – Inteligencia ľudstva rapídne klesá. Najnovšia vedecká štúdia ukázala, že každú generáciu sa znižuje priemerné IQ o sedem bodov. O tom, prečo je tomu tak, sa zaoberajú dve teórie. Zatiaľ čo jedna pripisuje hlúpnutie ľudstva zlému edukačnému systému, druhá viní technológie. Ľudí však šokoval fakt, že deti, ktoré aspoň raz do týždňa jedia ryby, dosahujú v testoch lepšie výsledky ako ich rovesníci, ktorí ich nejedia vôbec.

Výsledky vedeckej štúdie Pensylvánskej univerzity sú naozaj nelichotivé. Ukázalo sa, že priemerné IQ začalo po druhej svetovej vojne stúpať každú generáciu o približne tri body. Tento býčí trend sa obrátil zhruba v polovici sedemdesiatich rokov, kedy to s nami začalo ísť dolu vodou.

Spomínaná vedecká štúdia, ktorá sa okrem IQ zaoberá aj vývojom umelej inteligencie, má dve teórie, ktoré môžu za to, že každú generáciu klesá priemerné IQ až o sedem bodov. 

Vedecká štúdia ukázala, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Existujú dve teórie, prečo hlúpneme

Prvá z nich tvrdí, že za inteligenčný úpadok ľudstva môže zlý edukačný systém. Vedci si myslia, že dnešné školy deti málo podporujú v logickom zmýšľaní, kreativite a v riešení matematických úloh.

Druhá teória zasa hovorí, že postupne hlúpneme vďaka novým technológiám, pretože čítame menej literatúry a viac času trávime na mobiloch a za počítačmi.

Vedecká štúdia ukázala, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
  

Dnešní muži sú hlúpejší ako ich otcovia

Vedci zdôraznili aj tvrdenie nórskych odborníkov z ekonomického centra v Osle, ktorí uviedli, že dnešní muži sú hlúpejší než ich otcovia. Výsledok vzišiel zo vzorky 730-tisíc mužov, ktorí boli v rokoch 1970 až 2009 v armáde. Mladší muži mali v testoch viditeľne horšie výsledky.

Deti, ktoré jedia ryby sú inteligentnejšie

Na záver vedci uviedli, že deti vo veku 9 až 11 rokov, ktoré si aspoň jeden deň v týždni doprajú rybu, majú v testoch v priemere o päť bodov viac oproti ich rovesníkom, ktorí ryby vôbec nejedia.      

Viac o téme: DetiIQVýskumInteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu