Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strastiplný osud dievčaťa (26): Od detstva pracovala v sekte, totálna kontrola života

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Uprising)

WASHINGTON - Dvadsaťšesťročná Američanka vysúdila osem miliónov dolárov (cca 6,8 miliónov eur) za to, že ju od detstva nútili pracovať pre jednu z amerických siekt. Podľa súdu bola žena fyzicky aj psychicky zneužívaná po dobu desiatich rokov, než sa jej podarilo zo skupiny utiecť. Ide o zrejme najväčšie odškodné, ktoré v USA niekto vysúdil v podobnom prípade, uviedol v piatok denník The New York Times.

Škandál obrovských rozmerov: Kauza bitky žiaka odhalila šokujúce praktiky, sekta na základnej škole

Strastiplný príbeh Kendry Rossovej sa začal, keď ju v 11 rokoch sekta vtedy nazývaná Spojený národ islamu sídliaca v štáte Kansas prinútila variť, upratovať a starať sa o deti členov spoločenstva. Po roku ju presťahovali z domu jej matky do domu, kde žili ženské príslušníčky sekty. V 15 rokoch bola nútená ukončiť školu a venovať sa už len práci pre sektu. O ďalší rok ju previezli do Georgie, kde musela slúžiť v dome zakladateľa kultu Royalla Jenkinsa.

Potom ju vozili po rôznych miestach USA, kde mala sekta členov vrátane New Yorku, New Jersey či Ohia. Podnetom pre útek jej bolo až v roku 2012 vynútené "manželstvo" s jedným z mužov v sekte, ktorá uznávala polygamiu.

"Často na ňu kričali a pravidelne ju ponižovali, hanili a sťažovali jej život," uviedol sudca Daniel Crabtree v zdôvodnení rozsudku. "Bola po dobu tých desiatich rokov zraniteľná a osamelá," dodal.

Royall Allah In Person UNOI.png

Sekta podľa súdu ovládala životy svojich stúpencov do najmenšieho detailu. Kontrolovala napríklad telesnú váhu žien, rozhodovala o tom, či sa im dostane lekárskej starostlivosti alebo ich nútila k zväzkom s mužmi. V roku 2015 sa premenovala na Tvorcu hodnoty a Jenkins si začal hovoriť Royall Alah. Podľa súdu má teraz 13 "manželiek" a zhruba dve desiatky potomkov. K súdnym výsluchom sa ani on, ani jeho advokáti nedostavili.

Podľa obhajcov práv obetí zneužívania by mohol rozsudok slúžiť ako významný precedens pre ďalšie podobné prípady. "Je to najvyššie odškodné pre jednotlivú obeť, o ktorom vieme," povedala predsedníčka mimovládnej organizácie HTLC bojujúcej proti obchodovaniu s ľuďmi Martina Vandenbergová.

Viac o téme: ZneužívanieSektaSúd Kendra Rossová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu