Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Beztrestné vyčíňanie nebezpečnej sekty konečne skončilo: Muky zažila aj unesená Slovenka Zuzana

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Archív/Youtube Setopati online)

KÁTHMANDÚ – V odľahlej časti Nepálu existuje nebezpečná budhistická sekta, ktorú po mnohých rokoch začala vyšetrovať polícia. Sektu vedie charizmatický mladík, ktorý je považovaný za svätého muža. Pozadie náboženskej skupiny je však plné násilia. Obete hovoria o znásilneniach a bití. Niekoľko ľudí je dokonca nezvestných. Obeťou sekty bola aj Slovenka, ktorú uniesli.

V Nepále pred niekoľkými rokmi vznikla podozrivá budhistická sekta Bodhi Shrawan Dharma Sangha. Veriaci sa zhromažďujú okolo mladého náboženského vodcu. Ram Bahadur Bomjan (28), ktorého prezývajú Malý Budha, je slávny od roku 2005, odkedy jeho nasledovníci tvrdia, že dokáže meditovať celé mesiace bez potreby jedla, pitia a spánku. Veria, že Bomjan je vtelenie samotného Budhu. Mladík medituje pod veľkým stromom. On sám sa označuje ako rinpočhe, to znamená láma, svätec. Prívrženci a ich duchovný vodca žijú a sa modlia spoločne v tzv. ášrame. Ášram je budhistický chrám alebo kláštor.

Beztrestné vyčíňanie nebezpečnej sekty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Setopati online)

Okrem reputácie budhistického svätca, ktorý má priam nadprirodzené schopnosti, sa ale objavujú zvesti o násilnostiach, ktoré sa údajne dejú v sekte. Po mnohých rokoch začala nepálska polícia konať a zamerala svoju pozornosť na sektu. Začali konečne vyšetrovať Bomjana a jeho prívržencov. Za celé tie roky sa nahromadili správy o únosoch a znásilneniach žien. Niekoľko rodinných príslušníkov veriacich údajne zmizlo, keď boli ubytovaní v ášrame, kde žili Bomjanovi prívrženci. Hovorca Nepálskej úradu podľa Newseeku pre vyšetrovanie uviedol: „Polícia začala s vyšetrovaním sťažnosti proti Bomjanovi. Prípad je ale v počiatočnej fáze a nemôžeme uviesť detaily.“

Beztrestné vyčíňanie nebezpečnej sekty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Setopati online)

Napriek obvineniam je Bomjan stále populárny. Všetky obvinenia jeho veriaci pokladajú za vymyslené alebo neopodstatnené. V septembri ho budhistická mníška (18) obvinila zo znásilnenia. Bomjanovi stúpenci tvrdia, že ju vylúčili z kláštora za krádež. Podobných násilných útokov ale bolo viac. Desiatky ľudí obvinili Bomjana z útoku. On samotný potvrdil bitie ľudí, ktorí ho vyrušili počas meditácie. Jeho nasledovníci boli obviňovaní z útokov na kritikov a na novinárov, ktorí nahrávali jednu z jeho bohoslužieb. Novinárov zbili a zničili im kamery.

Samotná sekta je zodpovedná aj za únos Slovenky, ktorý sa stal v roku 2012. Zuzana (Zsuzsanna) Takácsová (51) odišla do Nepálu a začala si hovoriť Mariči. Túžila sa stať budhistickou mníškou a Malého Budhu obdivovala. Dvaja muži ju uniesli z hotela a bola nezvestná niekoľko mesiacov. Žena tvrdila, že ju muži uniesli do lesa a priviazali o strom. Obvinili ju z čarodejníctva, pretože vyrušila Bomjana pri meditácii. Keď ju polícia oslobodila, mala zlomenú ruku a modriny na tele. Sekta väznila aj miestnu ženu, Nepálčanku Matu Aani. Obe ženy sekta fyzicky trestala a zabránila tomu až polícia. Zuzana sa napriek zraneniam pravdepodobne snažila zatajiť svoju identitu a dokonca sa pokúsila ujsť polícii, ktorá sa o ňu starala. Vypršali jej víza a ona chcela v Nepále zostať.  

Beztrestné vyčíňanie nebezpečnej sekty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív - topky)

Ukazuje sa, že sekta je natoľko nebezpečná, že miestna polícia musela rozbehnúť vyšetrovanie. Sekta je totiž podozrivá, že niekoľko ľudí aj zavraždila.

Viac o téme: ZnásilnenieBudhizmusSektaúnosyNepál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu