Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rakúsko bojuje proti politickému islamu: Uzavrie sedem mešít a plánuje vyhostenie imámov

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

VIEDEŇ - Rakúska vláda nariadila uzavretie siedmich mešít v krajine a v rámci svojho "boja proti politickému islamu" plánuje tiež vyhostiť početných imámov. Oznámili to v piatok spolkový kancelár Sebastian Kurz a členovia jeho kabinetu.

"Paralelné spoločnosti, politický islam a tendencie k radikalizácii nemajú v našej krajine miesto," vyhlásil Kurz, ktorého citovala agentúra DPA. Avizované opatrenia sú prvými dôsledkami preverovania islamských združení a mešít v Rakúsku, blízkych Turecko-islamskému zväzu pre kultúrnu a spoločenskú spoluprácu v Rakúsku (ATIB). Uzavretá má byť okrem iných mešita tureckej krajne pravicovej organizácie Siví vlci na námestí Antonsplatz vo viedenskom obvode Favoriten, informovali agentúra APA a verejnoprávna televízia ORF.

O povolenie na pobyt v Rakúsku by mohlo prísť 40 moslimských duchovných zo združenia ATIB, ktorých momentálne vyšetrujú pre podozrenie z porušenia zákazu financovania so zahraničia, oznámil rakúsky minister vnútra Herbert Kickl. V dvoch prípadoch je už isté, že imámov vykážu z krajiny, pričom úrady sa momentálne zameriavajú na celkovo 60 z celkovo 260 imámov pôsobiacich v Rakúsku, odznelo na raňajšej tlačovej konferencii v Úrade spolkového kancelára vo Viedni.

"Sme len na začiatku," doplnil vicekancelár Heinz-Christian Strache. Východiskom ohlásených opatrení je rakúsky zákon o islame z roku 2015, ktorý od moslimskej komunity žiada pozitívny postoj voči rakúskemu štátu a spoločnosti. Okrem iného tiež zakazuje financovanie moslimských inštitúcií zo zahraničia.

Práve ATIB je už dlhšie terčom kritiky, najmä pre obvinenia z tureckého nacionalizmu, píše ORF. ATIB funguje ako zastrešujúca organizácia, ktorá v Rakúsku zastupuje vyše 60 spolkov. Rozruch nedávno vyvolali "vojenské hry" s deťmi v uniformách v jednej z viedenských mešít ATIB-u; rakúska vláda však prešetruje aj správy o aktivitách Sivých vlkov v mešitách v krajine.

Viac o téme: IslamRakúskoMešity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu