Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA vyškrtli Čínu z veľkých námorných manévrov: Dôvodom je militarizácia Juhočínskeho mora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínske ministerstvo obrany vyjadrilo vo štvrtok poľutovanie nad tým, že Spojené štáty zrušili v stredu pozvanie pre Čínu na letné medzinárodné vojenské cvičenie v Tichom oceáne. Zatváranie dverí podľa neho nepodporuje vzájomnú dôveru a spoluprácu. Píše o tom agentúra Reuters.

Stiahnutie pozvania pre čínske námorné sily na cvičenie RIMPAC (Rim of the Pacific) je "prvotnou reakciou" na militarizáciu oblasti Juhočínskeho mora zo strany Pekingu, odkázal v stredu Pentagón do Pekingu. Vo vyhlásení tiež spomenul "silné dôkazy" o tom, že Čína v oblasti Spratlyho ostrovov rozmiestnila protilodné rakety, raketové systémy zem-vzduch a elektronické rušičky. Washington vyzval Peking na odstránenie týchto systémov.

Čínsky rezort obrany reagoval vo štvrtok krátkym vyhlásením, podľa ktorého Spojené štáty "ignorovali fakty a tzv. debatu o militarizácii Juhočínskeho mora použili ako ospravedlnenie na to, aby nepozvali Čínu". "Toto rozhodnutie Spojených štátov nie je konštruktívne. Zatváranie dverí na komunikáciu nikdy neprispieva k podpore vzájomnej dôvery a komunikácie medzi čínskymi a americkými armádami."

Manévre RIMPAC, ktorých sa v minulosti zúčastnila i Čína, sa považujú za najväčšie medzinárodné cvičenie vojenského námorníctva na svete. Konajú sa každé dva roky v júni a júli pri Havaji.

Viac o téme: ČínaSpojené štátyJuhočínske moreMilitarizáciaNámorné manévre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu