Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké protesty proti nikaragujskému prezidentovi: FOTO 76 obetí a takmer tisíca ranených

Protesty v Nikarague Zobraziť galériu (3)
Protesty v Nikarague (Zdroj: SITA/AP Photo/Alfredo Zuniga)

MANAGUA - Najmenej 76 ľudí bolo zabitých, 868 utrpelo zranenia a 438 bolo zadržaných od 18. apríla počas protestov proti nikaragujskému prezidentovi Danielovi Ortegovi. Konštatuje to vo svojej predbežnej správe, zverejnenej v pondelok, Medziamerická komisia pre ľudské práva (IACHR), ktorej delegácia navštívila krajinu v dňoch 17. do 21. mája.

Ľudskoprávni aktivisti doteraz informovali o 66 úmrtiach, vláda uviedla, že zomrelo 18 ľudí. Tento autonómny orgán Organizácie amerických štátov (OAŠ) v správe podľa agentúry Reuters takisto odsúdil reakciu vlády Nikaraguy na protesty, v rámci ktorej došlo k porušeniu ľudských práv vrátane mučenia a možno i k vraždám.

Protesty v Nikarague
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alfredo Zuniga)

 Súčasťou správy IACHR je aj 15 odporúčaní Ortegovej vláde zameraných na obnovenie dodržiavania ľudských práv v Nikarague. "Štát musí naliehavo prijať opatrenia na zabezpečenie slobodného a úplného výkonu práva na slobodu prejavu, pokojné zhromažďovanie a politickú angažovanosť", uvádza sa v dokumente.

Násilné demonštrácie vyvolali zmeny v systéme sociálneho zabezpečenia, ktoré zvyšovali príspevky zamestnancov a zamestnávateľov a zároveň zaviedli päťpercentné zníženie dôchodkov. Ortega neskôr tieto zmeny zrušil, ale protesty to nezastavilo.

Protesty v Nikarague
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alfredo Zuniga)

Protesty sú najvážnejšou krízou počas 11-ročnej vlády Ortegu, ktorý je obviňovaný, že spolu so svojou manželkou Rosariou Murillovou, zastávajúcou funkciu viceprezidentky, zmenil Nikaraguu na rodinnú diktatúru. Katolícka cirkev je sprostredkovateľom rozhovorov medzi nikaragujskou vládou a predstaviteľmi študentov, občianskych organizácií a podnikateľov, ktoré sa začali minulý týždeň a ich cieľom je nájsť východisko zo súčasnej situácie.

Viac o téme: ProtestyNikaraguaManaguaDaniel Ortega
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu