Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protesty v Nikarague pokračujú: Nepokoje si vyžiadali už 178 mŕtvych

Protesty v Nikarague sa skončili. Vláda začne rokovať s ľuďmi.
Protesty v Nikarague sa skončili. Vláda začne rokovať s ľuďmi. (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

NANAGUA - Nikaragujská vláda obnovila v piatok rozhovory s miestnymi občianskymi skupinami, snažiac sa ukončiť dva mesiace trvajúce protesty proti kabinetu prezidenta Daniela Ortegu, ktoré si vyžiadali 164 mŕtvych a pribrzdili ekonomiku krajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pred začiatkom dialógu, ktorý sprostredkovala rímskokatolícka cirkev, však došlo v hlavnom meste Managua k novým násilnostiam. Polícia zasahovala proti demonštrantom pri univerzitnom komplexe. Študenti tvrdia, že protestujú proti Ortegovmu zosilnievajúcemu autoritárskemu spôsobu vládnutia.

Vláda odmietla návrh cirkvi, aby do Nikaraguy prišli dve medzinárodné komisie a tím z Európskej únie, ktoré by vyšetrovali smrť demonštrantov počas nedávnych protestov. Ortega, ktorý sa na čelo krajiny opäť postavil v roku 2007, posilnil svoju kontrolu nad súdmi, volebnými úradmi, ako aj kongresom.

Aktivisti požadujú, aby za účelom uvoľnenia politického napätia skrátil svoj tretí po sebe nasledujúci prezidentský mandát, ktorý mu vyprší v roku 2021. Predchádzajúce rozhovory boli ukončené v máji po tom, ako svedkovia a ochrancovia ľudských práv obvinili vládne sily zo streľby na demonštrantov počas prímeria.

Vláda tvrdí, že protestujúci občania sú výtržníci financovaní pravicovými skupinami, ktoré sa usilujú o destabilizáciu súčasnej garnitúry. Ortega vyzval demonštrantov, aby prestali blokovať cesty, čo poškodzuje domáci obchod.

Roztržky spustilo Ortegovo aprílové rozhodnutie znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení. Išlo o najkrvavejšie zrážky v Nikarague od ukončenia občianskej vojny v roku 1990. Hoci prezident zakrátko od svojich zámerov ustúpil, nastali celoštátne demonštrácie za jeho odstúpenie.

Manuel Ortega bol prezidentom už v rokoch 1985-1990, pričom vládcom tohto stredoamerického štátu bol ako vodca junty a Sandinovského frontu národného oslobodenia (FSLN) aj v rokoch 1979-1985.

Protesty pokračujú, majú 178 obetí

Ďalších osem obetí, z toho dve malé deti, si vyžiadali v sobotu nepokoje v Nikarague, kde opozícia už dva mesiace demonštruje za odstúpenie ľavicového prezidenta Daniela Ortegu. Sobota bola podľa denníka El País najtragickejším dňom týchto protestov, pri ktorých zomrelo od polovice apríla už 178 ľudí. V piatok sa pritom vláda s opozíciou dohodla, že do krajiny pustí zástupcov medzinárodných organizácii, aby násilnosti nezávisle vyšetrili.

V sobotu zomrelo v hlavnom meste Nikaraguy šesť ľudí pri požiari trojposchodového domu a dvaja ľudia sa stali obeťou streľby na inom mieste a ich telá boli potom spálené. Informovala dnes agentúra EFE. Pri protestoch v krajine, ktorá bola donedávna považovaná za najbezpečnejšie v strednej Amerike, sa stretávajú odporcovia prezidenta s políciou a ozbrojenými skupinami Ortegových priaznivcov.

Zo sobotňajšieho zapálenie domu, v ktorom zhoreli aj dve deti vo veku osem mesiacov a dva roky, sa vzájomne obviňujú obe strany konfliktu. Podľa denníka El País, ktorý sa odvoláva na rodinu zomrelých a na mimovládne organizácie, požiar spôsobila "polície a paravojenská skupina". Jej členovia sa chceli dostať na strechu domu a umiestniť tam ostreľovača, ktorými vláda podľa mimovládnych organizácií zasahuje proti demonštrantom. Rodina im odmietla otvoriť a potom došlo k prestrelke, do ktorej sa podľa miestnych médií zapojili aj protestujúci z ulice.

Protesty, na čele ktorých stoja univerzitní študenti a zamestnanecké organizácie, prepukli v polovici apríla kvôli vládnej dôchodkovej reforme. Tá predpokladala zníženie dôchodkov a zvýšenie príspevkov zamestnancov aj zamestnávateľov na sociálne poistenie. Po masových demonštráciách, ktoré sa z hlavného mesta rozšírili do ďalších miest, vláda od reformy ustúpila.

Protestné akcie ale pokračujú a Nikaragujci požadujú odstúpenie vlády, ktorú viní z porušovania ľudských práv a brutálneho potláčania demonštrácií. Teraz sedemdesiatdvaročný Ortega stojí na čele Nikaraguy od roku 2007, rok a pol je viceprezidentkou jeho manželka Rosario Murillová. Bývalý revolucionár Ortega viedol krajinu už v 80. rokoch.

Asi pred troma týždňami začali za sprostredkovanie katolíckej cirkvi rozhovory medzi vládou a opozíciou, ktoré ale po pár dňoch stroskotali. Tento týždeň boli obnovené. Podľa AFP zástupcovia opozície predložili návrh na politické reformy, ktorý zahŕňa usporiadať predčasné voľby v marci 2019. Ortega ale trvá na dokončenie svojho mandátu, ktorý mu vyprší v januári 2022.

Viac o téme: ProtestyRokovanie Nikaragua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu