Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf RegioJetu a miliardár Jančura skončil na súde: Exmanželka chce od neho poriadny balík

Radim Jančura Zobraziť galériu (4)
Radim Jančura (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRNO - Radim Jančura (46), zakladateľ a vlastník známych dopravných spoločností Student Agency a RegioJet, je síce od februára minulého roka rozvedený, ale bitka o peniaze s jeho exmanželkou pokračuje. Aj keď s právničkou Markétou (40) nemali deti, tá od svojho bývalého partnera požaduje tučné výživné. Sama pre seba chce päť miliónov českých korún (cca 196-tisíc eur). Keďže sa dvojica na majetkovom vyrovnaní nevedela dohodnúť medzi sebou, ich prípad teraz rieši okresný súd v Brne. Ani štvrtkové pojednávanie však výsledok prijateľný pre obe strany neprinieslo.

Šéf RegioJetu napísal list zákazníkom: Bolo nám s vami dobre

Rodák z Ostravy a dnes jeden z najbohatších Čechov sa s Markétou oženil v júni 2012, ich manželstvo však vydržalo iba necelých päť rokov. Ako informoval český denník Blesk, ich spolužitie nebolo celkom typické. Pár spolu nebýval v jednej domácnosti a ani nesplodil potomka, čo bolo pravdepodobne jedným z dôvodov odlúčenia a neskôr rozvodu.

Markéta Jančurová sa pritom po svadbe vzdala sľubnej kariéry vedúcej právničky v renomovanej medzinárodnej firme. "Začala na naliehanie manžela pracovať výhradne pre jeho firmu. Po rozchode musela začínať znova," povedal Blesku jej advokát Zdeněk Joukl, ktorý považuje päťmiliónovú sumu za minimum, pod ktoré nie sú ochotní ísť. Taktiež uviedol, že Jančura svojej bývalej žene dosiaľ od rozvodu nevyplatil ani korunu, hoci sa prezentuje ako miliardár.

Šéf RegioJetu a miliardár
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Bohdan Kopčák)

Predmanželská zmluva

Radim Jančura má však na výšku majetkového vyrovnania iný názor. Ako kompenzáciu za spoločné spolužitie ponúka o dva milióny korún menej. "Podpísali sme predmanželskú zmluvu. Podľa nej Markéte patrilo niečo medzi 1,5 až 2 miliónmi korún. Akceptoval som dva a pol milióna a potom ešte zaokrúhlil čiastku na tri milióny. Sprvu lietali od protistrany cifry dvanásť a sedem miliónov," vysvetlil dopravný magnát, ktorý vlastní "žlté autobusy a vlaky".

Šéf RegioJetu a miliardár
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Súdne pojednávanie

Markétu Jančurovú na štvrtkovom pojednávaní v Brne zastupoval jej právnik. Kvôli chorobe sa ospravedlnila. Hodinové úsilie sudkyne prinútiť obe strany k dohode však bolo márne. Apelovala na to, že verejné prepieranie intímnych a majetkových záležitostí nebude pre nikoho dôstojné. Advokáti sa ale zhodli iba na tom, že sa nedohodnú. Priateľské riešenie sporu je tak asi definitívne zmetené zo stola.

"Markéta je extrémne schopná právnička. Mladá, zdravá, krásna, zodpovedná a pracovitá. Inštitút výživného manželky patrí ale ľuďom, ktorí sú po rozvode v existenčnom ohrození a nemajú žiadne prostriedky. Markéta si bola schopná po rozvode sama výživu zabezpečiť," tvrdí Jančura.

Šéf RegioJetu a miliardár
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Nákladný proces

Sudkyňa nakoniec prípad odročila na koniec júna. Bude treba vypočuť žalobkyňu, ako aj vypracovať rozsiahle znalecké posudky. Náklady na proces sa môžu vyšplhať až na niekoľko miliónov českých korún. Radim Jančura už pritom platí výživné na dcéru, ktorú má s prvou partnerkou. Svoj mesačný príjem sám ohodnotil na 160 000 korún (cca 6300 eur). Rovnaký plat poberala počas angažmánu v jeho firmách aj exmanželka. Jančura ďalej tvrdí, že jazdí na desať rokov starom aute a na luxusné dovolenky si nepotrpí.

Radim Jančura vyštudoval elektrotechniku ​​na VUT v Brne. Je členom správnej rady Nadačného fondu na boj proti korupcii a financuje nadačný fond Tieňové Riaditeľstvo ciest a diaľnic. Založil, vlastní a riadi spoločnosť Student Agency, ktorá prevádzkuje žlté autobusy. Do jeho portfólia patrí aj železničná spoločnosť RegioJet a DPL Real.

Viac o téme: VýživnéRozvod Súd RegioJetStudent AgencyRadim Jančura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu