Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rázny krok indickej vlády po vlne protestov: Za zneužívanie detí trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

DILLÍ - Indická vláda dnes schválila výnos, podľa ktorého je možné osobu usvedčenú zo sexuálneho zneužívania detí mladších ako 12 rokov odsúdiť na trest smrti. Nariadenie podpísal šéf kabinetu Narendra Modi, do šiestich mesiacov ho musí schváliť parlament a podpísať prezident. Medzitým je výnos aj napriek tomu právne platný, napísala agentúra AP.

Vláda novým nariadením reaguje na vlnu protestov, ktorá krajinou otriasla po nedávnom znásilnení a zabití osemročného dievčatka na severozápade Indie a niekoľkých ďalších brutálnych prípadoch. Výnos ďalej sprísňuje tresty pre osoby usvedčené zo znásilnenia dievčat mladších ako 16 rokov. Tým podľa agentúry Reuters po novom hrozí minimálne 20 rokov za mrežami, čo je až dvojnásobne viac. Osobám usvedčeným z násilia na dospelých ženách hrozí miesto siedmich desať rokov väzenia.

Násilie na ženách sa v Indii rozmáha, hoci v roku 2013 boli prijaté prísnejšie zákony. Stalo sa tak po znásilnení študentky, ktorého sa v decembri 2012 dopustila v autobuse prechádzajúcim Dillí skupina mužov. Do ulíc vtedy na protest vyšli stovky tisíc ľudí, ktorí požadovali prísnejšiu legislatívu. V roku 2016 bolo v Indii zaznamenaných asi 40.000 prípadov znásilnenia, v 40 percentách z nich sa obeťami stali deti.

Viac o téme: Trest smrtiZneužívanie detíIndiaDillí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu