Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Súd s kardinálom za sexuálne hriechy pokračuje: Meno si bude čistiť pred orgánmi

George Pell
George Pell (Zdroj: SITA/AP/Joe Castro)

MELBOURNE - Austrálsky kardinál George Pell sa bude zodpovedať pred súdom z podozrení zo sexuálneho zneužívania, rozhodla v pondelok sudkyňa v austrálskom Melbourne.

Podľa agentúry DPA sudkyňa Belinda Wallingtonová našla dostatok dôkazov, ktoré potvrdili najmenej jedno obvinenie voči Pellovi na to, aby sa s kardinálom začal súdny proces. K tomuto rozhodnutiu dospela sudkyňa na základe svedeckých výpovedí po štvortýždňovom predbežnom vypočutí. 

Predbežné prerokovanie obžaloby s Pellom sa začalo 5. marca a trvalo štyri týždne. Privolaných naň bolo až do 50 svedkov; malo sa určiť, či obžaloba zhromaždila dostatok dôkazov na začatie samotného súdneho procesu.

Austrálsky kardinál rezolútne popiera všetky obvinenia a podľa vlaňajších slov svojho obhajcu bude trvať na svojej nevine. Pell (76), bývalý arcibiskup Sydney a Melbourne, absolvoval pred súdom v Melbourne vlani už dve krátke vypočutia - 26. júla a 6. októbra. Tento kardinál je doposiaľ najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi obvineným zo sexuálneho zneužívania.

Austrálčan bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne.

Viac o téme: KardinálZneužívanieGoerge Pell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu