Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Biskupov v Česku rozhnevalo divadelné predstavenie: FOTO Ježiš znásilňuje moslimku

Záber z predstavenia
Záber z predstavenia (Zdroj: divadelnisvet.cz)

BRNO - Českí biskupi sa dištancovali od predstavenia Naše násilia a vaše násilie, ktoré je na programe májového festivalu Divadelný svet Brno. V liste primátorovi Petrovi Vokřálovi oznámili, že vzhľadom na mestskú podporu festivalu nemôžu prevziať záštitu nad iným brnianskym projektom Re: publika ku 100. výročiu Československa. Nebudú sa akcií spojených s Re: publika ani účastniť, stojí na webe cirkev.cz. Súčasťou predstavenia Naše násilia a vaše násilie je totiž scéna, kedy postava Ježiša znásilňuje moslimku.

Akademička šokuje teóriou o Ježišovi: Pred ukrižovaním sa stal obeťou sexuálneho obťažovania!

Kardinál Dominik Duka v liste menom biskupov uvedenie hry chorvátskeho režiséra Olivera Frljiča v podaní ľubľanského súboru označil za "výpredaj kresťanstva a jeho ideálov". Tiež uviedol, že takto pojaté predstavenie je urážkou nielen kresťanov, ale aj moslimov a všetkých Čechov.

Biskupi rímskokatolíckych diecéz aj apoštolský exarcha zastupujúci gréckokatolícku cirkev sa predstavením zaoberali v pléne Českej biskupskej konferencie v Nitre.

Biskupov v Česku rozhnevalo
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: divadelnisvet.cz)

Národné divadlo Brno ako usporiadateľ festivalu už v minulých dňoch odmietlo snahy o stiahnutie hry z programu prehliadky, čo na zastupiteľstve neúspešne žiadali ľudovci a komunisti. Riaditeľ divadla Martin Glaser zdôraznil, že témou festivalu je tento rok sloboda a Frljičovo predstavenie označil síce za extrémnu polohu umenia, avšak za legitímnu súčasť európskeho divadla. Ľudia si majú urobiť vlastný názor.

"Dajme im šancu súhlasiť s tvorcami tejto inscenácie, alebo s nimi napríklad následne vášnivo nesúhlasiť. Dajme im šancu toto dielo ignorovať, alebo ho so záujmom zhliadnuť. Dajme im ale hlavne priestor vytvoriť si vlastný názor," uviedol Glaser vo vyhlásení.

Predstavenie prináša pohľad na Európu prekvapenú migračnou krízou. Podľa festivalových dramaturgov provokatívnym spôsobom kladie nepríjemné otázky. Týkajú sa náboženstva, prístupu Európy k situácii na Blízkom východe i nerovnakého nazerania na obete teroristických útokov v Európe a Bagdade či Kábule.

Predstavenie pre 200 divákov sa uskutoční 26. mája v budove Husi na povrázku a je vypredané. Je možné, že situáciu okolo divadla bude strážiť polícia. Na sociálnych sieťach sa objavujú vyjadrenia o možnom proteste. Už v stredu stál pred divadlom pravoslávny kňaz Libor Halík s veľkým dreveným krížom. Halík je známy verejným vystupovaním proti potratom. Mnoho rokov kvôli nesúhlasu s interrupciami protestoval pred pôrodnicou na Obilnom trhu, kde hlasno spieval žalmy a modlil sa.

Kolegovia z iných divadiel brnianský festival podporili. "Snáď len malé deti si myslia, že to, čo nevidia, neexistuje. Malé deti je potrebné chrániť pred obrazmi násilia a ponechať ich v ilúzii idylického sveta. Prečo je ale potrebné chrániť dospelého diváka? Dospelého človeka, ktorý vie o záludnosti a krutosti sveta svoje. Naopak, silné aj negatívne témy je potrebné spracovávať a ukazovať," uviedla vo svojom vyjadrení Asociácia nezávislých divadiel.

Viac o téme: DivadloZnásilnenieMoslimkaJežišNaše násilia a vaše násilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu