Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najslávnejší mág sveta pred súdom: Copperfield musel odhaliť tajomstvo kúzla zmiznutia ľudí

David Copperfield na súde v Las Vegas. Zobraziť galériu (3)
David Copperfield na súde v Las Vegas. (Zdroj: SITA/John Locher)

LAS VEGAS – Najväčší iluzionista sveta David Copperfield čelí obrovskému škandálu, ktorý ho doviedol až pred súd. Kúzelníka zažaloval 58-ročný Brit, ktorý v dôsledku jeho šou utrpel vážne zranenie hlavy, ktoré mu privodilo Parkinsonovu chorobu. Konkrétne ho obvinil z nedbanlivosti a ujme na zdraví. Copperfield tak musel pred súdom odhaliť svoje magické tajomstvo, ako dokázal v roku 2013 nechať "zmiznúť" 13 ľudí z pódia bez toho, aby to publikum spozorovalo.

Jedna z najväčších hviezd sveta, kúzelník David Copperfield (61), musel na súde vysvetliť svoje povestné číslo s názvom Šťastná 13-ka, kde nechal z pódia "zmiznúť" 13 náhodne vybraných ľudí, medzi ktorými bol aj 58-ročný Cavin Cox. V roku 2013 spomínané číslo predviedol na veľkolepej šou pred publikom v kasíne MGM v Las Vegas.

Cavin Cox (58) na súde v Las Vegas.
Zobraziť galériu (3)
Cavin Cox (58) na súde v Las Vegas.  (Zdroj: SITA/John Locher)

„Bol som jedným zo skupiny vybraných ľudí, ktorí figurovali v triku zmiznutia,“ povedal Cox. Pokračoval opisom, ako ho Copperfieldový asistenti, spolu s ostatnými, odviedli z pódia do tajnej tmavej chodby. „Bolo to akoby vypukol požiar,“ dodal s tým, že asistenti na nich nepretržite pokrikovali. „Ponáhľajte sa, bežte, bežte, rýchlo,“ spomína 58-ročný Cox, ktorý v tmavej chodbe nešťastne zakopol a udrel si hlavu.

David Copperfield (61) na súde v Las Vegas.
Zobraziť galériu (3)
David Copperfield (61) na súde v Las Vegas.  (Zdroj: SITA/John Locher)

Cox na súde povedal, že v dôsledku pádu musel podstúpiť operáciu. Vážne zranenie mu privodilo Parkinsonovu chorobu. Advokát poškodeného teraz žiada, aby mu bolo vyplatených 400-tisíc dolárov (cca 323-tisíc eur), ktoré by mu pokryli náklady na liečbu.

Právnici Copperfielda podanú žalobu odmietajú. Argumentujú tým, že Copperfield má spomínaný trik vo svojom programe zaradený už vyše 15 rokov, a dosiaľ sa ho zúčastnilo okolo 100-tisíc návštevníkov, a to bez ublíženia na zdraví.

VIDEO: Ukážka triku Šťastná 13-ka.

Producent musel na súde prezradiť Copperfieldovo tajomstvo

Chris Kenner, ktorý je producentom celej šou, musel na súde trik "zmiznutia" detailne vysvetliť. V praxi to funguje tak, že kúzelníkovi asistenti do publika vhodia 13 nafukovacích lôpt. Tí ľudia, ktorí ich chytia, sú pred predstúpením na pódium podrobení výsluchu. Musia potvrdiť, že sú schopní bežať, že nie sú kúzelníkmi a že nepracujú v médiách. Keď je všetko v poriadku, asistenti ich dovedú priamo na pódium a stávajú sa tak účastníkmi šou. 

Pokračoval, že asistenti im podajú vreckové baterky a posadia ich do veľkej klietky, ktorú potom zakryjú plachtou. Zatiaľ čo si publikum myslí, že účastníci stále sedia v klietke, pretože tam svietia baterkami, v skutočnosti už bežia tajnou chodbou na druhý koniec sály. Následne sa strhne plachta, a v sprievode veľkolepých efektov sa odhalí prázdna klietka. V sekunde sa všetkých 13 účastníkov objaví za chrbtom publika na druhom konci sály.

Producent musel na súde zodpovedať otázku, či sú vybraní návštevníci vopred informovaní aj o tom, že musia zvládnuť "preteky s prekážkami". Kenner odvetil, že asistenti ich o všetkom vždy oboznámili.  

Viac o téme: SúdCopperfieldCoxKúzloZmiznutieŠťastná 13
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu