Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Príbeh ako zo známeho filmu: VIDEO Muž nemôže nikam odísť, už päť týždňov trčí na letisku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/DW News)

KUALA LUMPUR - Jeden sýrsky občan trávi už päť týždňov v tranzitnej zóne letiska v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, sčasti kvôli vojne v Sýrii. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server BBC. Do Malajzie ho deportovali v roku 2016 zo Spojených arabských emirátov (SAE), kde mu po prepuknutí vojny v Sýrii prepadlo pracovné vízum. Do Malajzie ho nepustia a pokusy dostať sa do Ekvádoru alebo Kambože boli márne.

Máte strach z lietania? Týchto päť RÁD vás dokáže upokojiť do 60 sekúnd

"Zúfalo potrebujem pomoc. Prežívanie na letisku už nezvládam, tá neistota ma dovádza k šialenstvu," hovorí Sýrčan Hasan Kuntar. Tvrdí, že sa po celý čas nemohol osprchovať, došlo mu čisté oblečenie a stratil pojem o čase. Stravu mu poskytujú zamestnanci letiska, spí na zemi za improvizovanou zástenou.

"Do SAE som odletel hľadať prácu, ale kvôli vojne (v Sýrii) som tam prišiel ako o miesto, tak o pracovné povolenie," uviedol Kuntar. Z emirátov bol vlani deportovaný do Malajzie, pretože "tá je jednou z mála krajín sveta, ktoré dáva Sýrčanom ako ja po príchode víza", vysvetlil.

Kuntar získal trojmesačné turistické vízum a rozhodol sa odletieť do Ekvádoru. Aerolinky Turkish Airlines ho však nepustili na palubu. Navyše prekročil dĺžku pobytu vymedzeného vízami a skončil na zozname nežiaducich osôb.

Neskôr sa pokúsil dostať do Kambodže, ale ani tam mu nepovolili vstúpiť do krajiny a zabavili mu pas. Muž sa tak 7. marca ocitol späť v Kuala Lumpur a odvtedy zostáva na miestnom letisku.

Do Sýrie sa vrátiť nemôže - pôvodne z nej odišiel v roku 2006, aby sa vyhol vojenskej službe. Odvtedy je tam na neho vystavený zatykač. Zúčastniť sa sýrskeho konfliktu odmieta.

Viac o téme: VízaTranzitná zónaSýrčanKuala Lumpur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu