Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO Počet obetí je obrovský, vyše 250 mŕtvych

Miesto nešťastia Zobraziť galériu (9)
Miesto nešťastia (Zdroj: SITA/AP/Anis Belghoul)

ALŽÍR - Počet obetí dnešného pádu lietadla alžírskej armády na severe krajiny vzrástol na 257, oznámila podľa agentúry Reuters alžírska štátna televízia. Lietadlo havarovalo ráno krátko po štarte z vojenskej základne Búfarík, ktorá sa nachádza asi 35 kilometrov južne od hlavného mesta Alžír. Stroj spadol do poľa v neobývanej oblasti. Príčina nešťastia nie je známa. Záchranári predtým informovali, že mŕtvych je 181. Z vraku sa podľa miestnej tlače podarilo zachrániť niekoľko zranených, ktorí utrpeli ťažké popáleniny.

19:00 Svedkovia popísali, že zahliadli, ako lietadlu začalo pri vzlete asi vo výške 150 metrov horieť jedno krídlo. Následne sa začalo rútiť k zemi, minulo diaľnicu a spadlo do poľa. "Videli sme spálené tela. Je to ozajstná tragédia," citovali miestne televízie jedného zo svedkov.

18:30 Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika vyhlásil trojdňový štátny smútok.

15:20  Doposiaľ najväčšia letecká katastrofa v histórii Alžírska sa odohrala v roku 2003 v južnej časti krajiny. Lietadlo typu Boeing 737 leteckej spoločnosti Air Algeria sa zrútilo krátko po vzlietnutí z letiska v Tamanrásate, pričom zahynulo 102 osôb.

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/ENNAHAR TV)

15:15  Telesné pozostatky vojakov a ich rodinných príslušníkov previezli na identifikáciu do alžírskej ústrednej vojenskej nemocnice v meste Ajn Naádža. Príčina havárie nebola bezprostredne známa a úrady začali jej vyšetrovanie, dodal rezort obrany.

14:30 Letecké nešťastie v Alžírsku patrí k najhorším v Afrike za 25 rokov.

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/ENNAHAR TV)

13:41 Väčšinu obetí podľa oficiálneho prehlásenia armády tvoria vojaci a ich rodinní príslušníci.

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Anis Belghoul)

13:33 Počet obetí havárie vojenského lietadla v Alžírsku dosiahol 257 mŕtvych. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na oficiálny údaj poskytnutý alžírskym ministerstvom obrany. Podľa spravodajského portálu Algerie24 by malo ísť vrátane desiatich členov posádky o konečné oficiálne údaje o stratách na životoch.

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/ALG24)

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/ALG24)

13:15 Lietadlo podľa Reuters mierilo do Tindúfu na juhu krajiny, kde sa nachádza mnoho utečeneckých táborov, ktoré vznikli v dôsledku dlhoročného územného sporu o Západnú Saharu. Medzi obeťami nešťastia je podľa alžírskej vládnej strany Fronta národného oslobodenia (FLN) 26 členov Fronty Polisario, ktorá s pomocou Alžírska usiluje o nezávislosť Západnej Sahary. Táto bývalá španielska kolónia bola v roku 1975 pripojená k Maroku.

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/ENNAHAR TV)

12:42 Ďalšia letecká tragédia! Na severe Srbska havarovalo vojenské lietadlo. Jeden z pilotov, ktorí sa zo stroja katapultovali, zahynul. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na srbské ministerstvo obrany.

12:30 "Je tam viac ako sto mŕtvych. Zatiaľ nevieme povedať presný počet," uviedol hovorca civilnej obrany Mohammed Achour pre agentúru Associated Press a dodal, že v lietadle sa nachádzali vojaci. Stroj spadol v poľnohospodárskej oblasti, mimo obytnej zóny.

12:20 Iľjušin Il-76 sa začal vyrábať v 70. rokoch minulého storočia vo vtedajšom Sovietskom zväze ako štvormotorové transportné lietadlo predovšetkým pre potreby armády. Existuje v troch desiatkach variantov, okrem iného nákladné s minimálnou nosnosťou tridsať ton, nemocničné či hasičské, a leteckými odborníkmi je považovaný za spoľahlivý stroj.

11:30 Médiá spresnili, že lietadlo sa zrútilo okolo 08.00 h miestneho času. Malo namierené do západoalžírskeho mesta Baššár.

11:05 Spravodajský portál DIA píše o najväčšej tragédii v dejinách alžírskeho vojenského letectva.

11:02 Televízne stanice uvádzajú, že na miesto vyslali 14 sanitiek a zranených odvážajú do nemocnice.

10:58 Oficiálne údaje o obetiach na životoch a zranených zatiaľ nie sú k dispozícii. Denník aš-Šark al-Awsat na svojej webovej stránke píše "o najmenej 200 obetiach" leteckého nešťastia.

10:57 Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach svedčia o tom, že lietadlo po náraze vzbĺklo. Na mieste incidentu, nad ktorým sa vznáša dym, zasahujú záchranári a hasiči.

 

Ďalšie letecké nešťastie: VIDEO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube/Ennahar TV Compte Officiel)

10:48 Miestna tlač uvádza, že lietadlo typu Iľjušin Il-76 havarovalo krátko po štarte zo základne Búfarík, ktorá sa nachádza asi 35 kilometrov južne od hlavného mesta Alžír.

Viac o téme: HaváriaPádLietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu