Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Parlamentné voľby v Malajzii: Väčšina politikov hlási krátko po ich začiatku sabotáž

Voľby v Malajzii Zobraziť galériu (2)
Voľby v Malajzii (Zdroj: SITA/AP)

KUALA LUMPUR - Malajzijských koaličných i opozičných politikov prekvapili v stredu, v deň parlamentných volieb, nevyžiadané automatické telefonáty. Podľa agentúry Reuters niektorí tamojší poslanci tieto telefonické spamy označili za "sabotáž volebného systému a špinavé technické triky", ktoré im počas volieb znemožňujú komunikáciu so straníckymi kolegami.

Malajzijská ľudskoprávna organizácia SUARAM (Hlas malajzijského ľudu) uviedla, že nevyžiadané telefonáty - ktoré dostali aj jej vedúci predstavitelia - sú "jasným pokusom o marenie práce obhajcov ľudských práv a politikov v dôležitý deň volieb".

Napriek tomu, že sťažnosti na telefonické spamy prišli zo všetkých strán, nikto zo zasiahnutých politických predstaviteľov nešpecifikoval, kto by za útokom mohol stáť, píše Reuters. Podľa politikov telefonáty prichádzajú z Malajzie i zámoria. Volebné miestnosti sa v Malajzii otvorili o 08.00 h miestneho času.

Voľby v Malajzii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najväčším protivníkom vládnucej koalície Národný front premiéra Najiba Razaka je opozičná aliancia vedená expremiérom Mahathirom Mohamadom. Ten bol predsedom vlády 22 rokov - do roku 2003.

Očakáva sa, že premiér voľby vyhrá, aj keď podpora pre jeho dlhodobo vládnucu koalíciu v minulých dvoch hlasovaniach klesla a Razak čelí podozreniu, že je zapletený do multimiliardového korupčného škandálu týkajúceho sa zadlženého štátneho fondu. Razak akékoľvek spájanie svojej osoby s korupčným škandálom odmieta.

Viac o téme: VoľbySabotážMalajziaKuala Lumpur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu