Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Číňanka sa vydala na ďaleký pochod: Je to hrdinka, bojuje za svojho manžela

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PEKING - Manželka väzneného čínskeho právnika sa v stredu vydala na viac ako 100 kilometrov dlhý pochod z Pekingu do mesta Tchien-ťin, kde chce úrady dotlačiť k tomu, aby jej objasnili dôvod manželovho držania v izolácii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Právnik Wang Čchüan-čang sa venoval háklivým prípadom, ktoré sa týkali policajného násilia, a obhajoval aj príslušníkov v Číne zakázaného duchovného hnutia Fa-lun-kung. Nezvestný je od augusta 2015, keď sa uskutočnil veľký záťah proti ľudskoprávnym aktivistom. Jeho manželka Li Wen-cu odvtedy nemá o manželovi žiadne správy. Úrady len potvrdili, že Wang bol zadržaný. Návštevy vo väzení však neumožnili ani Li, ani rodinnému advokátovi. 

Li Wen-cu v stredu pred novinármi spochybnila, že Čína je právnym štátom, keď vyhlásila, že "za posledných 999 dní sme vyskúšali všetky možné právne prostriedky, aby sme zistili, čo sa s ním (Wangom) stalo, ale nedosiahli sme nič".

Spomínaný záťah proti aktivistom za obranu ľudských práv sa uskutočnil 9. júla 2015 a podľa tohto dátumu sa o ňom hovorí ako o "záťahu 709". V danom období komunistická tlač v Číne označila niektorých zo zadržaných za "hlavnú zločineckú skupinu, ktorá vážne ohrozila spoločenský poriadok" v krajine.  

Takmer tri roky po tomto záťahu je väčšina z vtedy zadržaných odsúdená a vo väzení, resp. v domácom väzení. Mnohí z nich sa verejne priznali k vine, ktorá im bola pripisovaná, a boli súdení v neverejných procesoch. Wangov prípad je nezvyčajný, pretože o jeho osude nie je nič známe. 

Li Wen-cu očakáva, že pochod z Pekingu do Tchien-ťinu bude trvať 12 dní a dorazí tam v čase, keď uplynie 1000 dní od zmiznutia manžela. Na ceste ju sprevádza manželka iného známeho právnika Li Che-pchinga, špecializujúceho sa tiež na problematiku ľudských práv. Vlani v apríli bol odsúdený na tri roky väzenia podmienečne za rozvracanie štátu.

Viac o téme: ČínaLi Wen-cuWang Čchüan-čang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu